Debattinlägg

”Viktigt att journalister provar andra könsuttryck”

Transtisdag ·

”I grunden tycker jag att det är bra. Förslag på andra temadagar: rullstolsdagen, rom- och resandedagen, utan hörseldagen, varken fika eller mat på hela dagen-dagen, vegandagen, utan mobiltelefondagen”, skriver transvestiten Claes Schmidt/Sara Lund.

Om debattören

Claes Schmidt / Sara Lund
Inspiratör och transvestit

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Läser att det varit ”Transtisdag”Corren i Linköping. Eftersom jag går ut och in ur både mans- och kvinnouttryck nästan varje dag, har flera frågat mig vad jag tycker om tidningens tilltag. Och jag har svarat att jag i grunden tycker att det är bra.

Kläder påverkar och jag tycker det är positivt att företag erbjuder sin personal möjlighet att prova ett annat könsuttryck än de är vana vid.

Det kan förstås bli problematiskt om tidningen gör det för att driva med könsroller och skratta åt män i kvinnokläder och vice versa. Sådant kan man göra när det är maskerad en lördagskväll, men jag tycker inte det är okej att syssla med det på arbetstid.
Därför väljer jag att tro att avsikten var en annan.

Jag tror helt enkelt att tidningen blev inspirerad av Conchita Wurst och det ligger i tiden att uppleva istället för att bara läsa, skriva och ha synpunkter om oss som lever utanför samhällsnormen.

Jag hör röster som ondgör sig över tidningens tilltag, men jag tycker det är viktigt att journalister och även andra, provar på hur det är att sticka en tå utanför normens trygga vrå. Att några på tidningen tagit ut svängarna medan andra ”bara testat med ett diskret litet örhänge” pekar ju med all önskvärd tydlighet på hur styrt även mediafolk är av samhällsnormen. Då är det bra att var och en får möjlighet att utforska sina egna gränser och kanske börja ana hur de skapas.

Vi programmeras in i olika sätt att tänka, men samhället förändras och vi inser i efterhand att vi är ovana vid väldigt mycket. Därför gäller det för var och en att uppgradera sitt tänkande, och då kan en sådan här dag ge nyttiga insikter om hur livet för väldigt många gestaltar sig varje dag.

Om fler tidningar och andra företag vågade följa Correns exempel skulle de kanske inse att de själva i väldigt hög grad medverkar till att hålla en begränsande samhällsnorm – som en del av deras personal inte ens vågar utmana – vid liv.

De som deltagit i detta kanske tänker till om vilka artiklar de skriver och vilka de vänder sig till, vilka event de väljer att bevaka och vilka ord och uttryck de väljer att använda.

Förslag på andra temadagar: rullstolsdagen, rom- och resandedagen, utan hörseldagen, varken fika eller mat på hela dagen-dagen, vegandagen, utan mobiltelefondagen och varför inte uteliggarnatten?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.