Anders W Jonsson (C).
Anders W Jonsson (C).
Debattinlägg

”Stoppa kökaoset hos Folktandvården”

Tandvård ·

”För alla andra i samhället finns en valfrihet att välja mellan tandvård i privat eller offentlig regi – men inte för asylsökande. Det gör att vi nu har en situation där bristen på valfrihet innebär att Folktandvården har långa kötider”, skriver Anders W Jonsson (C).

Om debattören

Anders W Jonsson
Vice partiledare (C)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Runt om i landet kan vi nu se hur Folktandvården är utsatta för ett högt tryck. Detta beroende på en helt otidsenlig regel som säger att asylsökande enbart får behandlas av Folktandvården och inte av privata aktörer.

Det här är något vi måste ändra på så snabbt det bara går. Annars riskerar alla som behöver tandvård i Sverige, asylsökande eller ej, att drabbas av längre köer och sämre tandvård.

Sverige har en lagstiftning som säger att du som är asylsökande och i behov av tandvård enbart kan vända dig till Folktandvården.

För alla andra i samhället finns en valfrihet att välja mellan tandvård i privat eller offentlig regi – men inte för asylsökande.

Det gör att vi nu har en situation där bristen på valfrihet innebär att Folktandvården har långa kötider och i vissa fall tvingats ta till åtgärder som ytterligare förlänger väntetiderna för vissa patientgrupper.

Det är helt ohållbart och något som måste justeras omgående.

Centerpartiet vill att valfriheten ska gälla för alla, även asylsökande. Då skulle vi inte längre, som idag, stänga ute de privata tandläkarna, som utgör drygt hälften av tandvården, från möjligheten att behandla asylsökande med tandproblem.

Det skulle förbättra situationen för såväl asylsökande som andra patientgrupper avsevärt. Med en verklig valfrihet för alla och ett större utbud av tandläkare skulle den asylsökande få hjälp snabbare och Folktandvården skulle frigöra såväl tid som resurser.

En förändring av reglerna skulle således vara bra för både individen och det svenska tandvårdssystemet som helhet.

Vi ser idag hur allt fler landsting och regioner påtalar att de nuvarande reglerna ställer till med stora problem.

I Stockholm ser vi hur Folktandvården får timanställda extrapersonal och hur tandläkare går in och jobbar extra på helgerna för att klara av att ta hand om alla i behov av tandvård.

Västra Götalandsregionen, Örebro län och region Skåne är bara tre exempel på områden där köerna växer snabbt och där personalen upplever ett högt tryck.

Situationen blottar också ett stort systemfel där kötider byggs upp och den som inte har akuta tandbesvär får orimligt långa väntetider. Trots detta tycks inte regeringen inse allvaret.

Centerpartiet, med flera, har flera gånger påtalat att situationen är ohållbar och att reglerna måste ändras för att släppa in även privata tandläkare. Men ännu har regeringen inte agerat.

Det är dags för regeringen att ta problemet på allvar. Se till att ändra på otidsenliga regler och gör det möjligt för privattandvården att behandla asylsökande patienter.

Det ökar utbudet av tandläkare, kortar köerna för alla patienter och tar bort ett helt onödigt högt tryck på Folktandvården.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.