Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig, Hästnäringens Nationella Stiftelse
Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig, Hästnäringens Nationella Stiftelse. Foto: Jessica Ortiz Bergström / Dizain
Debattinlägg

”Hästbranschen har mycket kvar att jobba med”

Dold ·

”Sverige har ingen lagstadgad minimilön. Det finns heller ingen lagstiftning som anger att arbetsgivaren måste teckna försäkringar och betala in pension för de anställda”, skriver Sara Westholm.

Om debattören

Sara Westholm
Arbetsmarknadsansvarig, Hästnäringens Nationella Stiftelse

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Hästnäringen granskas just nu av såväl myndigheter som media. Fokus är på den riskfyllda arbetsmiljön och förekomsten av svartarbete.

Tilda Schönbecks inlägg på SVT Opinion samt SVT Dolds beskrivning av både Tildas och Sofia Gunnarssons fall är tragiska berättelser som vi önskar att ingen ska behöva uppleva.

Att arbeta med hästar är riskfyllt vilket gör att kunskapen om hästar och säkerhet måste vara hög, något den också generellt är i Sverige.

Men ibland går olyckan inte att förhindra, och tyvärr brister emellanåt både arbetsgivare och arbetstagare i kunskapen om arbetsmiljö och arbetsvillkor.

Hästjobben innehåller flera utmaningar och branschen har mycket att jobba med.

Samtidigt visar en undersökning Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) lät genomföra att upplevelsen bland hästintresserad allmänhet, arbetstagare och studenter är neutral beträffande hästnäringen som arbetsgivare.

Varken bättre eller sämre gentemot andra branscher.

Det som undersökningen visar som positivt är bland annat meningsfulla jobb, god laganda samt möjlighet att ta eget ansvar. Precis som belysts i reportagen är det lön och arbetsvillkor som i undersökningen får betyget icke-godkänt.

På olika sätt satsar hästnäringen gemensamt för att vi skall bli bättre.

Genom satsningen morgondagens hästjobb arbetar branschens organisationer för hållbara, trygga och attraktiva hästjobb.

Vi vill göra vad vi kan för att stötta såväl branschens arbetsgivare som arbetstagare. Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren huvudansvarig för arbetsmiljön och medarbetarna har en skyldighet att medverka.

För att öka kunskapen genomförs utbildningar i såväl företagande som arbetsmiljö och arbetsvillkor runt om i hela landet.

Arbetet är långt ifrån klart, men tillsammans med det utbildningsmaterial som tagits fram som verktyg i arbetsmiljöarbetet samt företagardagar och informationsträffar tar vi steg i rätt riktning mot hållbara, trygga och attraktiva hästjobb.

Sverige har ingen lagstadgad minimilön.

Det finns heller ingen lagstiftning som anger att arbetsgivaren måste teckna försäkringar och betala in pension för de anställda. I istället regleras detta genom kollektivavtalen, som är en överenskommelse mellan arbetsgivare och fack om bland annat lön och anställningsvillkor.

I hästnäringen regleras kollektivavtalet för hästskötare mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Almega.

Löneutvecklingen för hästskötare har varit nästan 50 procent sedan början av 2000-talet och lönen ligger idag på drygt 22 000 kr för en person med tre års yrkesvana.

Vi ifrån hästnäringens organisationer samverkar med arbetsmarknadens parter i Hästnäringens Yrkesnämnd (HYN) och vid många av våra utbildningar finns båda parter med och upplyser om kollektivavtalet.

Vi uppmanar alltid arbetsgivare att teckna försäkringar för sina anställda, det så kallade Forapaketet, oavsett om de har kollektivavtal eller inte.

Hästföretag är som vilka företag som helst och det är till syvende och sist den enskilde företagarens ansvar att arbetet bedrivs enligt gällande lagar och regler.

Det aktiva arbetet som branschen bedriver med att öka kunskapen kring dessa frågor, samt att förenkla företagandet tror vi skapar hållbara, trygga och attraktiva hästjobb där unga vill och hållbart kan arbeta i framtiden!

Medvetenhet och en vilja att bli bättre är första steget till framgångsrik förändring.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.