Debattinlägg

”Att fuska eller inte fuska – det är frågan”

Fusket med högskoleprovet ·

”Att ta sig fram på egna meriter slår alltid fusket med hästlängder, det håller nog de flesta med om. Ansvaret för att stävja fusk ligger framförallt på organisatören av högskoleprovet. Annars riskeras i längden provets trovärdighet som urvalsinstrument till högskolan”, skriver Maria Wetterstrand.

Jag fick en gång 2,0 på högskoleprovet. Det var tredje gången jag skrev provet och det var några år efter att jag gått ut gymnasiet.

Högskoleprovet öppnades upp för alla 1991 och jag skrev det nog första gången redan det året om jag minns rätt. Då gick jag andra året på gymnasiet och fick resultatet 1,6.

Det rekommenderades då att man skulle skriva det minst en gång ”på försök” innan man gjorde det på riktigt.

När du skriver det andra gången eller tredje gången är du mindre nervös, vet vad du har att vänta dig och det är troligt att resultatet då också blir bättre. Dessutom har du antagligen lärt dig något sedan sist.

Nuförtiden säljs snabba lösningar på nätet. De studiebaserade lösningarna är väl inget att snacka om.

Folk får lägga sina pengar på vad de vill och kanske några fungerar. Men nu avslöjas att det också säljs fusk som en väg till bättre resultat på högskoleprovet.

Avancerat fusk, med tekniska hjälpmedel som alltså tillhandahålls mot betalning.

Även då, 1991, vet jag att det fanns några som diskuterade om det gick att fuska, men då i mindre avancerad skala. Typ skicka lappar, göra tecken eller på annat sätt hjälpa varandra med svaren.

De flesta var förstås helt ointresserade av att göra något sådant och jag vet ingen som faktiskt gjorde det.

Men av något skäl finns det alltid några som vill försöka att fuska. Och någon som vill hjälpa till att fuska. Särskilt när det finns pengar att tjäna.

Sedan 1991 har de tekniska möjligheterna att fuska ökat avsevärt. Vari ligger lockelsen? Att testa om det funkar. Spänningen. Och inte minst i den möjliga vinsten i en snabb väg in till önskad utbildning.

Själv ser jag tester som högskoleprovet som en intellektuell utmaning och det skulle vara otänkbart att fuska, för då missar jag ju hela poängen. Men den inställningen kommer jag aldrig att få alla att dela.

Det är oetiskt att fuska, förstås, och det är troligen inte kul att leva med att man fuskat sig in på en utbildning, till en karriär, till ett jobb. Tagit någon annans plats. Att ta sig fram på egna meriter slår alltid fusket med hästlängder, det håller nog de flesta med om.

Men lockelsen i fusket kommer för vissa ändå att bli för stor. Det enda motgiftet är att det blir för svårt. Och att risken att avslöjas blir för stor.

Det betyder att ansvaret för att stävja fusk framförallt ligger på organisatören av högskoleprovet. De måste hitta vägar att stoppa fuskarna och att avslöja dem, och inte minst att avslöja fuskets organisatörer.

Annars riskeras i längden provets trovärdighet som urvalsinstrument till högskolan.

SVT Dold avslöjar fusket med högskoleprovet

Ett 80-tal personer har fuskat till sig toppresultat på högskoleprovet. Flera av dem studerar i dag på prestigefyllda utbildningar – samtidigt som ligorna bakom myglet har tjänat miljontals svarta kronor. Nu vill Utbildnings- och högskolerådet kroppsvisitera samtliga provdeltagare.

Nära 88.000 svenskar hade anmält sig till högskoleprovet den 9 april 2016. Det är det näst högsta antalet anmälda under ett vårprov, och trenden är att intresset för provet ökar.

Men trots att högskoleprovet ska vara lika för alla, spelar inte alla efter samma spelregler.

Programmet SVT Dold har hittat 87 fuskare som köpt sig ett toppresultat på högskoleprovet, för priser på upp till 100.000 kronor.

Tillvägagångsättet är enkelt:

  • Man kontaktar en liga som säljer och administrerar fusket. Antingen genom någon som har kontakt med ligan eller via nätet.
     
  • Man betalar ett förskott och får då information om vilken teknisk utrustning som ska användas. Det handlar om en liten dosa som man kopplar till sin telefon, ett tunt kopparhalsband och små trådlösa öronsnäckor som man kan ha i öronen utan att de syns.
     
  • Säljarna har folk som på provdagen fotograferar av provet och skickar till en sambandscentral. Där sitter sedan en grupp och löser frågorna. Fuskarna får sedan de rätta svaren rakt in i örat via de små öronsnäckorna under provets gång.
    Provvakterna har ingen chans att se eller höra fusket medan det pågår.

Källa: SVT Nyheter / SVT Dold

Se Del 1.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.