OS-guld till Lööf och Salminen

 Scanpix
Foto: Scanpix

Britterna seglade bort sig

De svenska seglarna i starbåt Fredrik Lööf och Max Salminen gjorde det som ingen trodde gick. De passerade britterna i dagens medaljrace och gick från en bronsplats till ett guld.

-Vi kämpade på och det var först när vi såg tavlan vi visste att vi hade vunnit. I dag gjorde vi det bra, säger Salminen till SVT.

-Det här är mitt sjätte OS, 24 år har det tagit. Det är en enorm glädje jag känner. Familjen betyder mest, men sen kommer det här, säger Lööf.
 
-Det är sjukt. Vi vågade inte tro på detta, sa assisterande förbundskapten Thomas Rahm till SVT direkt efter seglingen.

Sverige började bra direkt och ledde vid första krysset. Då var brassarna ganska långt efter och det luktade silver. Men åt britterna trodde ingen att det fanns något att göra. Det krävdes att fem båtar skulle vara mellan svenskarna och britterna för att hemmabåten skulle bli av med guldet.

Men på det sista krysset och länsen tappade britterna tre placeringar. Förrvirring rådde bland publiken men för britterna var det uppenbart vad som skett. Skippern Iain Percy och Alan Simpson deppade i sin båt.

-Jag vågade inte tro i min vildaste fantasi att Fredrik skulle spika detta och samtidigt att  regerande guldmedaljören skulle segla bort sig så här, säger SVT:s expert Marit Söderstöm Nord.

"De går ut och klappar till dem"
-Vi visste att chansen fanns men att den var väldigt väldigt liten. Underbart. Det var grym press på dem och de går ut och klappar till de andra, säger Thomas Rahm om Lööf/Salminens fantastiska bedrift.

-Fredrik har haft svårt att segla medaljrace. Det här var ett bevis på att han verkligen är en av de där allra största seglarna som finns.

-De är enormt nogranna, nästan sjukligt ibland. Men det måste man vara på den här nivån, förklarar Rahm den svenska seglarsuccén.

Publicerad:

Uppdaterad:

OS i London 2012

Mer i ämnet