Triathlon

Triathlon

Historia

Triathlon är en ung sport i den olympiska familjen. Det första loppet hölls så sent som den 25 september 1974 i San Diego, Kalifornien.

Det internationella triathlonförbundet bildades 1989 i Frankrike och det första världsmästerskapet hölls samma år. I dag har förbundet mer än hundra medlemsländer och sporten är en av de snabbast växande i världen.

Vid OS 2000 gjorde triathlon olympisk debut. Det första OS-loppet fick extra publicitet då arrangörerna såg sig tvungna att anlita hajjägare i Sydneys hamn för att skydda deltagarna under simningen. Loppet klarade sig dock utan hajincidenter och tävlingen blev en publiksuccé. Omkring en halv miljon åskådare följde deltagarnas simning, cykling och löpning.

Så avgörs triathlon i OS

OS-distansen i triathlon är,för både damer och herrar, 1 500 m simning, 43 km cykel och 10 km löpning utan paus mellan grenarna. Växlingarna mellan simning, cykling och löpning är därför viktiga delar i tävlingen då viktiga sekunder kan både tjänas och tappas.

Det finns inga heat utan både dam- och herrtävlingen består av ett enda lopp där den första över mållinjen blir olympisk mästare. Tidsprogram OS-triahtlon

Mer om Triathlon

Publicerad:

Uppdaterad:

OS-sporterna 2012

Mer i ämnet