Sven-Erik Sjöberg/SCANPIX
Foto: Sven-Erik Sjöberg/SCANPIX

Palme – älskad och hatad

Dokumentären om Palme har gjort succé på bio runt om i landet under hösten. Nu sänder SVT Kristina Lindströms och Maud Nycanders film i en mer omfattande version i tre delar med start på juldagen.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten

Den 28 februari 1986 sköts Olof Palme ihjäl på öppen gata i Stockholm. Mordet har i decennier överskuggat bilden av personen Olof Palme. En berättelse om en människa, en politiker och hans tid. Om en man som förändrade historien.

Olof Palme liknar ingen annan svensk politiker, varken före eller efter honom. Han var överklasspojken som skapade världens mest jämlika land. Demokraten som fick USA att ta hem sin ambassadör i Stockholm. Älskad och hatad. Alla hade en åsikt om Palme.

För första gången medverkar hela familjen Palme i en dokumentär. De berättar om hur det var att leva med Sveriges mest kända politiker. Hur det påverkade livet. Hur hatet drabbade även barnen. Om politikern Palme berättar politiska motståndare, statsmän och partikollegor.

Inledningen skildrar Olof Palmes uppväxt på ett högborgerligt Östermalm, hans ungdomsår, studierna i USA, hans politiska uppvaknande och mötet med Lisbet. Olof Palme framstår som de ungas röst, en svensk Kennedy som gör kometkarriär efter att ha blivit upptäckt av Tage Erlander. Under ett händelserikt 60-tal blir Palme bl a högertrafikgeneral och möter militanta kårhusockupanter i Stockholm. 1969 väljs Olof Palme till Socialdemokraternas partiordförande och blir landets nye statsminister.

Här på svt.se/palme hittar du ett stort antal extramaterialsklipp - ett litet utval av det stora material som inte fick plats i vare sig filmen eller serien.

Sändningstider:
Palme del 1: tisdag 25 december 2012 kl 21.00 i SVT1

Palme del 2: torsdag 27 december 2012 kl 21.00 i SVT1

Palme del 3: tisdag 1 januari 2013 kl 21.00 i SVT1