Viktoria Tegenfeldt springer på skogsväg, illustration av satellit, mobil och löparklocka.
Apparna och klockan använder gps för att mäta distans. Viktoria Tegenfeldt hjälper Plus att testa. Foto: SVT

Löparapparna håller inte måttet

Vi har testat distansfunktionen i sex appar och en löparklocka. Vi har alltså kontrollerat hur rätt apparna har när de uppger löpt distans. Det visar sig att apparna kraschar betydligt oftare i den ena typen av telefon, och att mätningarna nästan aldrig visar exakt rätt distans.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
Viktoria Tegenfeldt springer på skogsväg, illustration av satellit, mobil och löparklocka.
Viktoria Tegenfeldt hjälper Plus att testa appar och en löparklocka med gps-funktion. Foto: SVT

Det finns många olika appar, och vi valde sex stycken som laddades ner i två olika telefoner av märkena Iphone och HTC. Vi har genomgående valt den billigaste versionen och inte köpt till några tilläggsfunktioner, och vi inkluderade en löparklocka som jämförelse. Vi testade:

  • Endomondo 6.3.0
  • Garmin Fit 1.6 (gratis för Iphone, 7 kr för Android)
  • Nike + running 4.0.4
  • FunBeat 2.1.1.6
  • Sports Tracker 1.7.3
  • RunKeeper 2.7
  • Garmin Forerunner 410 (som är ett armbandsur med gps-funktion, pris 2800 kr)

Så gick testerna till
Vi har använt tre olika banor, samtliga noga uppmätta, och sprang dem under en fyradagarsperiod.
Bana 1: En friidrottsbana som vi löpt vid två tillfällen, 1000 respektive 2000 meter.
Bana 2: Kontrollmätt milbana för lokal motionstävling i Umeå. Banan går runt en sjö, den har flera kilometerlånga raksträckor och kan i stort betecknas som ganska rektangulär. Vi löpte milbanan två gånger.
Bana 3: Terränglöpning 7500 meter. En kontrollmätt slinga på 3750 meter som vi körde två varv (7500 meter) vid tre olika tillfällen. Banan är en del av det så kallade SM-spåret i centrala Umeå och har gott om kurvor.

Till vår hjälp har vi haft Sveriges bästa medeldistanslöpare Viktoria Tegenfeldt, som har 6 senior-SM-guld på 800 meter och 1500 meter, 4 senior-SM-silver, representerade Sverige på 800 och 1500 meter i de tre senaste Finnkamperna samt var EM-semifinalist i Helsingfors 2012 på 800 meter.

Märket påverkar
Vi löpte med en hastighet av runt 5 minuter per kilometer vid de flesta tillfällena. Det är möjligt att apparna klarar sig bättre om man promenerar, inte minst på kurviga banor. Noterbart är dock att det var större felmarginal på milbanan andra gången trots att det då gick cirka 7 minuter långsammare.

Flera gånger under testen kraschade apparna, vilket betyder att de tappat kontakt med satelliterna under löpningen eller helt enkelt loggat av. De fungerade betydligt bättre i Iphone än i HTC. FunBeat kraschade flest gånger, men uteslutande i HTC-telefonen.

Bäst och sämst
Vi hade sju testtillfällen och plockade ut de två bästa vid varje tillfälle. Då visade det sig att några namn stack ut från de övriga. FunBeat, Sports Tracker och i viss mån Garmins app var närmare sanningen än de andra vid flest tillfällen.

Sports Tracker fungerade riktigt bra till Iphone. Den hade högre tillförlitlighet (färre krascher) än de andra och får segernicken på det. Noterbart är att alla utom Garmins armbandsur var bäst eller näst bäst vid något tillfälle.

Att utnämna de som är sämst i test är enklare. Endomondo och Garmins armbandsur var nästan genomgående längst ifrån den verkliga distansen.

Inget för perfektionister
Den ambitiösa löparen undrar förstås om apparnas mätningar är tillförlitliga? Svaret är nej. Vi har gjort sju tester och startat 13 mätningar varje gång (6 appar x 2 mobiler + en löparklocka). Det gör sammanlagt 91 klockstarter. En enda gång mätte en app helt rätt. Övriga 90 gånger blev det fel.

- Skulle jag vilja ha en tid på milen så är det klart jag vill ha precis tid. Diffar det två-trehundra meter så är det ju genast någon minut i tid, säger Viktoria Tegenfeldt.

Resultatet
Om man bortser från banlöpningen (där man ju vet distansen och inte behöver gps) så visade apparna och klockan minst 100 meter fel mer än 7 gånger av 10. Garmins dyra armbandsur hade mest fel vid ett enskilt tillfälle – 700 meter på 7500 meter terräng.

Vi har delat ut guld-, silver- och bronsmedaljer för varje typ av bana vi testat. I bedömningen har vi lagt samman mätresultat och tillförlitlighet. Placeringen på pallen samt hela resultatet som pdf ser du i rutan och länken här intill.