Programledaren Åsa Avdic är inte rädd för konfrontationer. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Åsa: "Ett privilegium att få vara en jobbig jävel"

Möt vår programledare Åsa Avdic

- Om man alltid var sådan som man är i Plus så skulle man vara ganska jobbig, men att få göra det för andras räkning är ett stort förtroende, säger Åsa.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten

Hur känns det inför höstsäsongen?
- Bra! Det känns härligt att vi börjar bli varma i kläderna. Det blir mer och mer självklart hur vi ska göra, vad som är Plus och inte. Förhoppningsvis gör det att det blir både bättre tv och att vi kan komma längre i de fall vi jobbar med.

Vad har du jobbat med tidigare?
- Jag har arbetat inom Public Service sedan -98 och bland annat varit programledare i flera program i radio och tv. Jag har jobbat med Sveriges samtliga konsumentprogram: REA (SVT), Plånboken (SR P1) och Plus (SVT), och faktiskt dessutom varit barnprogramledare. Och så är jag barnsligt stolt över boken jag skrivit, "Rätt åt dig - så blir du en lyckad konsument".

Vad är det bästa med att jobba med Plus?
- Dels tycker att jag själv lär mig väldigt mycket hela tiden, inte minst att det inte är så himla farligt om folk tycker man är lite jobbig. Och så de gånger vi faktiskt kan ställa saker tillrätta och hjälpa människor. De gånger vi uträttar något känns det väldigt bra.

Vilket är ditt starkaste minne från tidigare säsonger med Plus?
- En av de starkaste stunderna var fallet med Trivselhus, när de kovänder och ska ersätta familjen som bor i ett mögligt hus. Vi ringde och dubbelkollade så många gånger, jag var så himla rädd att det skulle vara något missförstånd. Men när jag fick ringa och berätta det för familjen, det var starkt.

Vilket är ditt bästa köp?
-
Jag tycker alltid att bra böcker en god investering, men... Min gamla katt kostade 100 spänn, och så mycket kärlek får man nog inte för hundra kronor någon annanstans.

Har du blivit blåst nån gång?
-
Jaa, när jag och sambon flyttade ihop och skramlade ihop pengar till en bil. Det var en röd Alfa Romeo och han som sålde den sa att det var lite problem med bakluckan men inget mer. Den bilen var som ett Jas-plan. Ju mer vi investerade desto mer fel blev det och på första året hade vi lagat den för tredubbla inköpskostnaden. Vi fixade precis allt utom bakluckan, och den var det enda som vi aldrig hade något problem med.

Vad kan vi vänta oss i höst?
- Som varje säsong vi spelat in så är det flera fall där man tänker att "kan det verkligen vara så här, kan det verkligen stämma?" Det känns så osannolikt att man undrar, gör folk så här mot varann, gör företag verkligen så här mot sina kunder? Det är ju ändå deras kunder. Men det har ju inträffat. Och det gäller tyvärr både små stora företag och ibland även myndigheter.