Älggryta

Älggryta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Mustig och mör älggryta kryddad med grönpeppar. En gryta som du med fördel kan göra dagen före. Med lite grädde rundas smakerna av men du kan utesluta den om du vill.

Ingredienser

6portioner

  • 1,2kg
    grytkött av älg (eller nöt)
  • smör till stekning
  • 2tsk
    salt
  • 2st
    gula lökar
  • 2dl
    vatten
  • 1msk
    torkad grönpeppar
  • 1st
    liten flaska rött vin (375 ml)
  • 4st
    morötter
  • 200g
    trattkantareller
  • 1burk(ar)
    marinerade kronärtskockshjärtan (ca 300 g)
  • 1-2dl
    vispgrädde
  • 1tsk
    kinesisk soja
  • ev. lite majsstärkelse för redning

Tillbehör

  • potatismos, kokt potatis eller ris

Så lagar du

1. Putsa köttet och skär köttet i 2x2 cm stora bitar. Bryn köttbitarna i smöret i en gryta. Salta. Skär löken i tunna klyftor och tillsätt dem. Häll på vattnet och koka upp. Skumma.

2. Häll på vinet och tillsätt grönpepparn. Låt sjuda sakta under lock cirka 2 timmar.

3. Skala morötterna och skär dem i bitar. Fräs svampen i smör. Tillsätt morötter och svamp och fortsätt koka tills köttet är mört , i ca ½ timme. Tillsätt grädden och soja. Låt koka ytterligare en stund. Red ev. med majsstärkelse.

4. Häll kronärtskockorna i en sil och låt dem rinna av.  Tillsätt dem i grytan och låt allt bli varmt. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

5. Servera med potatismos, kokt potatis eller ris.

Dela det här receptet med dina vänner!