Biryani med kyckling

Biryani med kyckling.

Publicerat:

Tillagningstid:

Risrätten Biryani kommer från södra Asien. Den speciella kryddblandningen är det som gör rätten speciellt god och full av smaker.

Ingredienser

4portioner

  • ca 800g
    kycklinglår utan skinn och ben
  • ca 2dl
    hackad färsk mynta
  • ca 2dl
    hackad färsk koriander
  • 1
    stor lime, saften
  • 1tsk
    gurkmeja
  • 1-2tsk
    hackad torkad chili
  • 2tsk
    currypasta
  • 2tsk
    salt
  • 1dl
    yoghurt naturell
  • 2st
    kardemummafrökapslar
  • 3msk
    solrosolja
  • 4dl
    fint basmatiris
  • 3st
    lagerblad
  • 1msk
    gee (kan uteslutas)
  • salt
  • 1paket
    saffran
  • 3msk
    mjölk
  • 1dl
    russin
  • 1dl
    oskalad mandel

Så lagar du

Steg 1

1. Börja med att marinera kycklingen. Detta skall helst göras dagen innan. Skär kycklingen i stora fina bitar och lägg i en skål.

2. Mortla kardemummakärnorna och strö dem över kycklingen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Låt stå i kyl över natten eller i minst tre timmar innan tillagning.

Steg 2

1. Blötlägg riset i en timme i kallt vatten. Lägg den marinerade kycklingen i ett jämt och fint lager i botten på en tjockbottnad kastrull tillsammans med 1 msk olja.

2. Koka upp minst två liter vatten och smaksätt vattnet med lagerblad, gee och salt. Koka det blötlagda riset i cirka 4 minuter tills det är nästan färdigt. Lyft upp riset ur vattnet och lägg det i ett jämt och fint lager över kycklingen.

4. Lös upp saffran i mjölk och skeda ut detta över riset så att cirka hälften av riset blir gult och vackert. Lägg russin och mandel överst. Sätt ett tätslutande lock på grytan.

5. Om locket inte sluter tätt lan man göra en enkel deg av vetemjöl och vatten som sätts på lockets kant. Därefter sätts gärna en vikt på locket när det tillagas på spisen.

6. Ställ grytan på spisen på medelhög värme i cirka 10 minuter. Vrid därefter ner värmen till lägsta möjliga och låt allt stå och dra på eftervärme i ytterligare tio minuter innan servering

Dela det här receptet med dina vänner!