Choklad- och hasselnötsknyten med banan
Publicerat:
2015-02-20Tillagningstid:
Ingredienser
24portioner
Karlsbaderdeg
- 50gjäst röd
- 2 ½dlmjölk (kall)
- 100gsocker (ca 1 dl)
- 600-660gvetemjöl (ca 10-11 dl)
- 1mskbakpulver
- 1tsksalt
- 150gnormalsaltat smör, rumstempererat
- 2stägg
Fyllning
- 300gnöt- och chokladkräm
- 150gnormalsaltat smör, rumstempererat
- 2ststora bananer
Dessutom
- 1stägg till pensling
- florsocker att pudra
Så lagar du
Receptet räcker till 16 knyten och en krans.
1. Smula jästen och tillsätt mjölken och rör om till jästen löst sig. Tillsätt socker, ägg, salt, bakpulver och det mesta av mjölet. Kör i maskin långsamt i 5 min. Tillsätt smöret pö om pö i små bitar. Kör i ca 10 min. Låt vila under duk i ca 15 min.
2. Väg 3 bitar på 175 g och rulla runda, låt ligga och vila lite. Kavla ut resterande deg till en fyrkantig bit. Dela degen på 16 st rutor.
3. Blanda nöt kräm och smör till en jämn fyllning. Lägg på en tesked med fyllning och två skivor banan. Vik ihop hörn till hörn och nyp ihop. Lägg i pappersform på plåt med papper.
4. Kavla ut de tre runda bitarna till ca 25 cm i diameter. Stryk på ett lager med fyllning och lägg på en botten. Stryk på ett lager till men fyllning och lägg på tredje och sista botten. Ställ ett glas i mitten som markör. Dela 16 lika stor bitar. Tvinna två varv. Lägg en ring runt som stöd.
5. Låt jäsa till dubbel storlek ca 60 min under duk. Pensla med ägg. Baka knytena på 225 grader varmluft ca 7-8 min. Baka kransen i 175 grader varmluft ca 20 min. Lägg över en plåt eller ugnsfolie om den tar mycket färg.