Choklad- och hasselnötsknyten med banan

Choklad- och hasselnötsknyten med banan.

Publicerat:

Tillagningstid:

Choklad och banan är en av mina favoriter och ger bra med extra energi.

Ingredienser

24portioner

Karlsbaderdeg

  • 50g
    jäst röd
  • 2 ½dl
    mjölk (kall)
  • 100g
    socker (ca 1 dl)
  • 600-660g
    vetemjöl (ca 10-11 dl)
  • 1msk
    bakpulver
  • 1tsk
    salt
  • 150g
    normalsaltat smör, rumstempererat
  • 2st
    ägg

Fyllning

  • 300g
    nöt- och chokladkräm
  • 150g
    normalsaltat smör, rumstempererat
  • 2st
    stora bananer

Dessutom

  • 1st
    ägg till pensling
  • florsocker att pudra

Så lagar du

Receptet räcker till 16 knyten och en krans.

1. Smula jästen och tillsätt mjölken och rör om till jästen löst sig. Tillsätt socker, ägg, salt, bakpulver och det mesta av mjölet. Kör i maskin långsamt i 5 min. Tillsätt smöret pö om pö i små bitar. Kör i ca 10 min. Låt vila under duk i ca  15 min.

2. Väg 3 bitar på 175 g och rulla runda, låt ligga och vila lite. Kavla ut resterande deg till en fyrkantig bit. Dela degen på 16 st rutor.

3. Blanda nöt kräm och smör till en jämn fyllning. Lägg på en tesked med fyllning och två skivor banan. Vik ihop hörn till hörn och nyp ihop. Lägg i pappersform på plåt med papper.

4. Kavla ut de tre runda bitarna till ca 25 cm i diameter. Stryk på ett lager med fyllning och lägg på en botten. Stryk på ett lager till men fyllning och lägg på tredje och sista botten. Ställ ett glas i mitten som markör. Dela 16 lika stor bitar. Tvinna två varv. Lägg en ring runt som stöd.

5. Låt jäsa till dubbel storlek ca 60 min under duk. Pensla med ägg. Baka knytena på 225 grader varmluft ca 7-8 min.  Baka kransen i 175 grader varmluft ca 20 min. Lägg över en plåt eller ugnsfolie om den tar mycket färg.

Dela det här receptet med dina vänner!