Chokladkupol med guldkant

Chokladkupol med guldkant.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lyxigt, men förvånansvärt enkelt att göra.

Ingredienser

6 - 8portioner

Chokladbotten

  • 50g
    normalsaltat smör
  • 50g
    mörk choklad
  • 80g
    socker (ca 1 dl)
  • 60g
    vetemjöl (ca 1 dl)
  • 55g
    ägg (1 st)

Chokladmousse

  • 1dl
    grädde
  • 100g
    mörk choklad (65-70%)
  • 2dl
    lösvispad grädde
  • ca 100g
    frysta hallon (3-4 st i varje kupol)
  • ca 24st
    minimarshmallows (3-4 st i varje kupol)

Kakaogelé

  • 1dl
    grädde
  • 1dl
    vatten
  • 1 ½dl
    socker
  • 40g
    kakao (ca 1 dl)
  • 2st
    gelatinblad

Rårörda hallon

  • 200g
    frysta hallon
  • 2msk
    socker

Chokladark med guld

  • 50g
    mörk choklad
  • guldpuder (ätbar pulverfärg för tårtdekorationer)

Så lagar du

Chokladbotten

1. Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och låt stå 2-3 min. Tillsätt chokladen och rör slät.

2. Blanda i socker, mjöl och ägg i nämnd ordning. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform och häll i smeten och stryk ut den.

3. Grädda på 200 grader i ca 8-10 min. Låt svalna och skär i önskad storlek.

Chokladmousse

1. Koka upp 1 dl grädde och slå över den finhackade chokladen och rör slät.

2. Låt svalna till 35 grader och vänd ner lösvispad grädde, rör inte för mycket. Fyll i form och lägg i hallon och marshmallows och till sist chokladbotten.

3. Ställ i frys i ca 4 timmar.

Kakaogelé

1. Blötlägg gelatin i kallt vatten minst 10 min. Koka upp grädde, vatten, socker och kakao.

2. Låt koka på svag värme i ca 10-12 min. Rör om då och då. Krama ur vattnet från gelatinet och lägg i kakaogelén. Låt svalna till ca 30-35 grader.

3. Placera de frusna kupolerna på ett galler eller bakplåtspapper och häll över gelén. Lägg på tallrik eller fat och låt tina.

Kakaogelén går att spara i kylen. Plasta med plastfilm direkt mot gelén så den inte får ett ”skinn”. Värm upp försiktigt till ca 30-35 grader.

Rårörda hallon

1. Blanda hallon och socker och låt tina. Rör runt och servera.

Chokladark med guld

1. Smält chokladen försiktigt i vattenbad. Stryk ut tunt på plastark (t ex overheadfilm eller plastficka). Låt stelna i kyl.

2. Pensla försiktigt med guldpulver och bryt bitar till kantdekor. Förvara i burk i kyl.

Dela det här receptet med dina vänner!