Chokladkupol med guldkant
Publicerat:
2012-12-07Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
Chokladbotten
- 50gnormalsaltat smör
- 50gmörk choklad
- 80gsocker (ca 1 dl)
- 60gvetemjöl (ca 1 dl)
- 55gägg (1 st)
Chokladmousse
- 1dlgrädde
- 100gmörk choklad (65-70%)
- 2dllösvispad grädde
- ca 100gfrysta hallon (3-4 st i varje kupol)
- ca 24stminimarshmallows (3-4 st i varje kupol)
Kakaogelé
- 1dlgrädde
- 1dlvatten
- 1 ½dlsocker
- 40gkakao (ca 1 dl)
- 2stgelatinblad
Rårörda hallon
- 200gfrysta hallon
- 2msksocker
Chokladark med guld
- 50gmörk choklad
- guldpuder (ätbar pulverfärg för tårtdekorationer)
Så lagar du
Chokladbotten
1. Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från plattan och låt stå 2-3 min. Tillsätt chokladen och rör slät.
2. Blanda i socker, mjöl och ägg i nämnd ordning. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform och häll i smeten och stryk ut den.
3. Grädda på 200 grader i ca 8-10 min. Låt svalna och skär i önskad storlek.
Chokladmousse
1. Koka upp 1 dl grädde och slå över den finhackade chokladen och rör slät.
2. Låt svalna till 35 grader och vänd ner lösvispad grädde, rör inte för mycket. Fyll i form och lägg i hallon och marshmallows och till sist chokladbotten.
3. Ställ i frys i ca 4 timmar.
Kakaogelé
1. Blötlägg gelatin i kallt vatten minst 10 min. Koka upp grädde, vatten, socker och kakao.
2. Låt koka på svag värme i ca 10-12 min. Rör om då och då. Krama ur vattnet från gelatinet och lägg i kakaogelén. Låt svalna till ca 30-35 grader.
3. Placera de frusna kupolerna på ett galler eller bakplåtspapper och häll över gelén. Lägg på tallrik eller fat och låt tina.
Kakaogelén går att spara i kylen. Plasta med plastfilm direkt mot gelén så den inte får ett ”skinn”. Värm upp försiktigt till ca 30-35 grader.
Rårörda hallon
1. Blanda hallon och socker och låt tina. Rör runt och servera.
Chokladark med guld
1. Smält chokladen försiktigt i vattenbad. Stryk ut tunt på plastark (t ex overheadfilm eller plastficka). Låt stelna i kyl.
2. Pensla försiktigt med guldpulver och bryt bitar till kantdekor. Förvara i burk i kyl.