Chokladmazarin i långpanna

Chokladmazarin i långpanna

Publicerat:

Tillagningstid:

Mazarin med chokladsmak – det kan väl inte vara fel!

Ingredienser

40portioner

Mördegsbotten

  • 225g
    smör, kallt i bitar
  • 4dl
    vetemjöl
  • ¾dl
    strösocker
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1st
    äggula

Fyllning

  • 150g
    smör, mjukt
  • 500g
    riven mandelmassa
  • 4st
    ägg, rumstempererade
  • 1dl
    kakao
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 100g
    mörk choklad, hackad

Glasyr

  • ½dl
    grädde
  • 1msk
    starkt kaffe
  • 100g
    mörk choklad, hackad
  • 2tsk
    smör
  • godis eller strössel (valfritt)

Så lagar du

Mördegsbotten

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Mixa smör, mjöl, socker och salt i matberedare med kniven till jämnt fördelat. Tillsätt gulan och mixa hastigt ihop till en deg.

3. Tryck ut degen i bakpappersklädd långpanna, ca 25x35 cm. Nagga med en gaffel.

4. Förgrädda i 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.

Fyllning

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Rör ihop smör, mandelmassa och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget, låt smeten blandas väl mellan varje. Sikta i kakao, tillsätt hackad choklad, rör om och häll massan ovanpå mördegsbotten i formen.

3. Grädda på falsen under den som är mitt i ugnen tills fyllningen just har stelnat, det tar 25–30 minuter. Låt svalna.

Glasyr

1. Koka upp grädde och kaffe, häll det över chokladen, rör om tills den nästan är helt smält. Tillsätt smör och rör till glasyren är helt slät och glansig.

2. Häll glasyren över kakan och garnera med godis eller strössel om du vill.

Tips

Smaksätt kakan med apelsin: Byt ut kaffet mot skal från en riven apelsin i smeten, och mot juice i glasyren.

Dela det här receptet med dina vänner!