Chokladpaj

Chokladpaj

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktig smaskig kaka som blir nästan som konfekt och ska avnjutas i små bitar gärna med en klick lättvispad grädde.

Ingredienser

12 - 16portioner

Botten

  • 2,5dl
    vetemjöl, 120 g
  • 1dl
    rågmjöl, 55 g
  • ¾dl
    florsocker, 45 g
  • 1dl
    kakao, 50 g
  • 150g
    smör
  • 2
    äggulor

Fyllning

  • 2burk(ar)
    karamelliserad kondenserad mjölk, dulce de leche

Chokladtryffel

  • 150g
    mörk choklad
  • 1 3/4dl
    vispgrädde
  • 1tsk
    honung
  • ½tsk
    flingsalt

Tillbehör

  • lättvispad grädde eller crème fraiche

Så lagar du

1. Börja med pajbotten. Blanda vetemjöl, rågmjöl, florsocker och kakao i en matberedare. Tillsätt smöret i bitar och kör ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulorna och kör ihop till en deg. Tillsätt 1 msk vatten om den verkar för ”torr”.

2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 28 cm. Har du en mindre form blir det deg över.

3. Ställ formen i kyl minst 1 timme.

4. Sätt ugnen på 175°.

5. Klä kanten med dubbel aluminiumfolie och grädda pajbotten mitt i ugnen i 12-15 minuter. Ta bort aluminiumfolien och grädda ytterligare 5 minuter. Ta ut och låt svalna.

6. Fördela den karamelliserade mjölkkrämen i bottnen. Har du en mindre form blir det kräm över.

7. Chokladtryffel: Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen, börja med lite av grädden och häll sedan på resten samt honungen. Häll chokladtryffeln över fyllningen och ställ att stelna i kylen några timmar.

8. Strö över flingsalt strax före serveringen och servera med lättvispad grädde eller crème fraiche.

Dela det här receptet med dina vänner!