Chokladpaj
Publicerat:
2017-02-10Tillagningstid:
Ingredienser
12 - 16portioner
Botten
- 2,5dlvetemjöl, 120 g
- 1dlrågmjöl, 55 g
- ¾dlflorsocker, 45 g
- 1dlkakao, 50 g
- 150gsmör
- 2äggulor
Fyllning
- 2burk(ar)karamelliserad kondenserad mjölk, dulce de leche
Chokladtryffel
- 150gmörk choklad
- 1 3/4dlvispgrädde
- 1tskhonung
- ½tskflingsalt
Tillbehör
- lättvispad grädde eller crème fraiche
Så lagar du
1. Börja med pajbotten. Blanda vetemjöl, rågmjöl, florsocker och kakao i en matberedare. Tillsätt smöret i bitar och kör ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulorna och kör ihop till en deg. Tillsätt 1 msk vatten om den verkar för ”torr”.
2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 28 cm. Har du en mindre form blir det deg över.
3. Ställ formen i kyl minst 1 timme.
4. Sätt ugnen på 175°.
5. Klä kanten med dubbel aluminiumfolie och grädda pajbotten mitt i ugnen i 12-15 minuter. Ta bort aluminiumfolien och grädda ytterligare 5 minuter. Ta ut och låt svalna.
6. Fördela den karamelliserade mjölkkrämen i bottnen. Har du en mindre form blir det kräm över.
7. Chokladtryffel: Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen, börja med lite av grädden och häll sedan på resten samt honungen. Häll chokladtryffeln över fyllningen och ställ att stelna i kylen några timmar.
8. Strö över flingsalt strax före serveringen och servera med lättvispad grädde eller crème fraiche.