Chokladpavlova med jordgubbar

fin tårta med jordgubbar och blommor på maränbotten på gammaldags bricka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Enkla ingredienser och en botten som kan förberedas dagen innan, gör denna variation på pavlova lätt att göra. Mörk choklad ger en fin smakbrytning med jordgubbarna.

Ingredienser

12 - 15portioner

  • 6st
    äggvitor
  • 1tsk
    vitvinsvinäger
  • 3dl
    strösocker
  • 2dl
    florsocker, siktat
  • ½dl
    majsstärkelse, siktad
  • 100g
    mörk choklad

Fyllning

  • 5dl
    vispgrädde
  • 1dl
    nötkräm (kan bytas mot t.ex chokladkräm, lemon curd eller marmelad)
  • 1liter
    jordgubbar, i bitar
  • Garnering: mynta, pistagekärnor, florsocker

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 120°. Rita en cirkel på bakpapper, ca 24 cm i diameter. Smält chokladen i mikro eller vattenbad.

2. Vispa vitorna tills skummet börjar stiga, häll i vinäger och hälften av strösockret. Vispa på medelhastighet ca 1 minut.

3. Tillsätt resterande strösocker och vispa på högsta hastighet till ett fast skum. Rör ner florsocker och majsstärkelse. Rör sedan försiktigt ner den smälta chokladen.

4. Klicka ut smeten på bakpappret och bred ut tills du fyllt cirkeln. Grädda ca 1 ½ timme. Låt svalna utan att öppna ugnsluckan. Marängen ska vara något seg inuti, men lätt släppa plåten. Om marängen faller ihop när den svalnar är det ingen fara, den blir lika god ändå!

5. Vispa grädden mellanhård och bred ut den på botten. Ringla på nötkräm och toppa med jordgubbar. Garnera med t.ex mynta, hackade pistagekärnor och florsocker.

Dela det här receptet med dina vänner!