Citrontartlett

Citrontartlett

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

8portioner

Mördeg

  • 250g
    smör
  • 125g
    Socker
  • 375g
    vetemjöl
  • 1
    ägg
  • en nypa
    hjorthornssalt
  • 10g
    vaniljsocker
  • 5g
    salt

Citronkräm

  • 150g
    citronsaft
  • 150g
    ägg
  • 9g
    citronzest
  • 150g
    socker
  • 2g
    gelatinblad

Italiensk maräng

  • 225g
    socker
  • 140g
    äggvita
  • 90g
    vatten

Så lagar du

Mördeg (förbereds dagen innan)

1. Blanda det kalla smöret med sockret, bara så det går ihop. Häll sedan i resterande ingredienser. Blanda endast tills det har blivit en deg. Platta ut degen och plasta över med plastfilm. Låt degen vila över natten.

2. Kavla du ut degen till 2 millimeters tjocklek. Stansa ut en lagom storlek till din tartlett. Smörj din form. Tryck försiktigt upp degen mot botten och sedan kanten. Sätt in tarletten i frysen, vänta 20 min. Ta ut och skär loss den överflödiga degen. Då får du en snygg kant.

3. Baka tartlettskalet på 190 grader i ca 8 min, tills den fått lite färg.

Citronkräm

1. Lägg gelantinbladen i en bunke med kallt vatten. Koka upp citronsaft, citronzest och socker.

2. Väg upp äggulan i en bunke. Häll sedan över den varma citronblandningen över äggulan. Blanda.

3. Häl tillbaka allt i kastrullen för att sedan värma upp blandningen till 83 grader under vispning. När den nått sin önskade temperatur silas den. Sätt i det blötlagda gelantinet. Mixa krämen med mixerstav.

4. Häll krämen i tartskalen. Ställ dom sedan i kylen och låt stelna.

Italiensk maräng

1. Koka socker och vatten till 123 grader.

2. Vispa äggvitorna till ett skum.

3. Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i skummet under kraftig vispning tills du får en styv och glansig maräng. Fortsätt därefter att vispa med något lägre hastighet tills marängen svalnat.

4. Spritsa eller använd en sked för att lägga på marängen på krämen. Bränn sedan marängen lätt med en gasbrännare.

Dela det här receptet med dina vänner!