Crème brulée med kaffedoft

Crème brulée.

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk crème brulée med hela kaffebönor för att få en mild och god smak av kaffe. Det är viktigt att börja med receptet i god tid så att desserten hinner svanlna i kylskåp innan servering.

Ingredienser

4portioner

  • 3dl
    mjölk, 3% fetthalt
  • 1dl
    vispgrädde
  • 2msk
    hela kaffebönor
  • 1st
    vaniljstång, delad och urskrapad
  • 4st
    äggulor
  • 1/2 dl
    strösocker
  • 1dl
    strösocker till garnering

Så lagar du

1. Koka upp mjölk, grädde, kaffebönor och vaniljstång.

2. Vispa ihop gulor och socker. Häll hälften av mjölken över gulorna under vispning, vispa och häll över allt i kastrullen.

3. Låt sjuda upp men inte koka.

4. Låt smeten svalna i kallt vattenbad (gärna med is), sila. Du kan även hälla över smeten i en kall bunke.

5. Sätt ugnen på 100°. Häll upp smeten i 4-5 små ugnsformar och grädda tills de stelnat men ändå är lite lösa i mitten, ca 2 timmar. Gräddningstiden varierar oerhört mycket mellan olika ugnar och formar. Gör därför det här i god tid. Dagen innan går bra, plasta då in ordentligt i kylen över natten.

6. Låt svalna, ställ i kyl till servering.

7. Strö på socker och bränn av just innan servering. Det är viktigt att låta det vila en kort stund så att sockertäcket hinner svalna och bli knäckigt.

Tips 1: Ska du göra detta till en stor middag så testa gräddningstiden för din ugn och dina formar i förväg.

Tips 2: Har du ingen brännare går det bra att gratinera sockertäcket i ugn.

Dela det här receptet med dina vänner!