Fruktkaka
Publicerat:
2015-11-25Tillagningstid:
Perfekt att göra om du har torkad frukt hemma som legat och blivit lite extra torr. Om du inte har en skvätt sprit eller portvin hemma så kan du ta pressad apelsin. Frukten bör ligga i blöt minst 10 timmar.
Ingredienser
12 - 14portioner
- 250gblandad torkad frukt, tex fikon, urkärnade dadlar, aprikoser och russin
- 1dlrom, cognac, whiskey, citruslikör eller portvin
- 150gsmör
- 2dlströsocker
- 4stägg
- 1dlsötmandel eller hasselnötter (valfritt)
- 4dlvetemjöl
- 1tskbakpulver
- 1stapelsin, finrivet skal (valfritt)
- 1stcitron, finrivet skal (valfritt)
- smör och ströbröd eller sesamfrön till formen
Så lagar du
1. Skär bort stjälkfästet från fikonen. Hacka aprikoser, dadlar och fikon ganska fint.
2. Häll spriten över frukten och låt stå minst 10 timmar.
3. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 1 ½ liters form.
4. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
5. Hacka ev mandlar eller nötterna grovt och tillsätt dem.
5. Blanda mjöl och bakpulver och blanda sedan ner frukten och de rivna citrusskalen. Rör ner blandningen i äggsmeten.
6. Häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen ca 1 timme, prova med sticka att den är torr. Stjälp upp kakan och låt den ånga av en stund och låt sedan svalna under formen.