Fruktkaka

Fruktkaka

Publicerat:

Tillagningstid:

Perfekt att göra om du har torkad frukt hemma som legat och blivit lite extra torr. Om du inte har en skvätt sprit eller portvin hemma så kan du ta pressad apelsin. Frukten bör ligga i blöt minst 10 timmar.

Ingredienser

12 - 14portioner

  • 250g
    blandad torkad frukt, tex fikon, urkärnade dadlar, aprikoser och russin
  • 1dl
    rom, cognac, whiskey, citruslikör eller portvin
  • 150g
    smör
  • 2dl
    strösocker
  • 4st
    ägg
  • 1dl
    sötmandel eller hasselnötter (valfritt)
  • 4dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1st
    apelsin, finrivet skal (valfritt)
  • 1st
    citron, finrivet skal (valfritt)
  • smör och ströbröd eller sesamfrön till formen

Så lagar du

1. Skär bort stjälkfästet från fikonen. Hacka aprikoser, dadlar och fikon ganska fint.

2. Häll spriten över frukten och låt stå minst 10 timmar.

3. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 1 ½ liters form.

4. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.

5. Hacka ev mandlar eller nötterna grovt och tillsätt dem.

5. Blanda mjöl och bakpulver och blanda sedan ner frukten och de rivna citrusskalen. Rör ner blandningen i äggsmeten.

6. Häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen ca 1 timme, prova med sticka att den är torr. Stjälp upp kakan och låt den ånga av en stund och låt sedan svalna under formen.

Dela det här receptet med dina vänner!