Glass och sorbet - grunderna

Glass och sorbet - grunderna

Publicerat:

Här hittar du allt du behöver veta om glass och sorbet. Nu är det bara att prova dig fram till just din favorit!

Ingredienser

4portioner

Vaniljglass

  • 2,5dl
    standardmjölk
  • 2,5dl
    vispgrädde
  • 25g
    honung eller glykos
  • 1
    vaniljstång
  • 120g
    äggula (ca 6 st)
  • 125g
    socker

Chokladglass

  • 250g
    vispgrädde
  • 250g
    standardmjölk
  • 20g
    glykos eller fast honung
  • 110g
    äggula
  • 120g
    strösocker
  • 115g
    finhackad mörk choklad av god kvalitet

Lättsyltade bär (till hallonglass)

  • 70g
    hallon
  • 85g
    strösocker
  • 20g
    glykos eller honung
  • 60g
    vatten

Hallonpuré (till hallonglass)

  • 300g
    hallon
  • 50g
    strösocker
  • 1msk
    pressad citron

Hallonglass

  • 120g
    äggula
  • 180g
    strösocker
  • 200g
    standardmjölk
  • 200g
    vispgrädde
  • 45g
    glykos eller fast honung
  • 1sats(er)
    hallonpuré

Jordgubbspuré (till jordgubbsglass)

  • 250g
    färska jordgubbar
  • 15g
    strösocker

Jordgubbsglass

  • 120g
    vispgrädde
  • 120g
    standardmjölk
  • 25g
    glykos
  • 110g
    strösocker
  • 75g
    äggula
  • 20g
    pressad citronsaft
  • 180g
    jordgubbspurésaft
  • mjölk

Yoghurtglass

  • 1
    blad gelatin
  • 90g
    vispgrädde
  • 40g
    glykos eller fast honung
  • 185g
    florsocker
  • 640g
    matlagningsyoghurt

Chokladsorbet

  • 800g
    vatten
  • 300g
    råsocker (gärna ljust muscovado)
  • 80g
    mjölk
  • 200g
    mörk choklad av god kvalitet
  • 60g
    kakao

Hallonpuré (till hallonsorbet)

  • 300g
    färska hallon
  • 15g
    strösocker

Hallonsorbet

  • 60g
    vatten
  • 70g
    strösocker
  • 10g
    glykos
  • 200g
    hallonpuré
  • 10g
    citronsaft

Jordgubbspuré (till jordgubbssorbet)

  • 300g
    färska jordgubbar
  • 20g
    strösocker

Jordgubbssorbet

  • 60g
    vatten
  • 80g
    socker
  • 10g
    glykos
  • 10g
    pressad citronsaft
  • 200g
    jordgubbspuré

Så lagar du

Vaniljglass

Dag 1:

Dela vaniljstång och skrapa ur innehållet i en kastrull, lägg även i själva stången (där sitter den mest av smaken). Slå i grädde, mjölk och honung (eller glykos). Koka upp och ta av kastrullen från spisen.

Vispa äggulor och socker luftigt.

Vispa ner den vispade ägg/socker blandningen i den uppkokta vätskan. Blanda ordentlig och häll tillbaka i kastrullen.  Värm upp glassmeten till 83 grader.  Sila av och häll glassmeten i en bunke lägg tillbaka vaniljstången i smeten. Täck med plastfilm och ställ i kylen över natten.

Dag 2:

Häll glassmeten i glassmaskinen och kör till den får en krämig konsistens.

 

Chokladglass

Dag 1:

Slå i grädde, mjölk och glykos i en kastrull och koka upp, ta av kastrullen från spisen.

Vispa äggulor och socker luftigt.

 Vispa ner den vispade ägg/sockerblandningen i den uppkokta vätskan. Blanda ordentlig och häll tillbaka i kastrullen.  Värm upp glassmeten till 83 grader.  Sila av och häll lite av glassmeten över den hackade chokladen. Rör ordentligt så att chokladen smälter och går in i glassmeten. Fortsätt att röra samtidigt som du försiktigt häller all glassmet över chokladen. Täck med plastfilm och ställ i kylen över natten.

Dag 2:

Häll glassmeten i glassmaskinen och kör tills den får en krämig konsistens.

När glassen är klar så kan man om man vill tillsätta tex, marshmallows, Peckanötter, brownie bitar etc. i glassen.

 

Hallonglass

Dag 1:

Lättsylta bär: Lägg hallonen i en burk.

Koka upp socker, glykos och vatten och häll sockerlagen över de frusna hallonen.

Sätt på locket på burken och ställ den i kylen minst 20 timmar (så att sockret hinner tränga in i bären).

Hallonpuré:

Kör ingredienserna i en mixer och passera dem genom en sil så att kärnorna försvinner och det blir en slät puré.

Glassen:

Vispa ägg och socker luftigt.

Koka upp mjölk, grädde, glykos och hallonpuré.

Slå försiktigt den varma gräddblandningen över äggblandningen.

Häll tillbaka hela glassmeten i kastrullen och värm upp glassmeten till 83 grader.  Sila av och häll glassmeten i en bunke lägg tillbaka vaniljstången i smeten. Täck med plastfilm och ställ i kylen över natten.

Dag 2:

Låt de lätt syltade hallonen rinna av genom att lägga dem i en sil.

Kör hallonglassen i glassmaskinen och när den bildat glass så blanda i de avrunna lätt syltade hallonen.

 

Jordgubbsglass

Jordgubbspuré:

Tag bort stjälken och skölj jordgubbarna.

Kör jordgubbar och socker i en mixer.

Passera purén genom en finmaskig sil.

Jordgubbsglass:

Koka upp glykos, mjölk och grädde.

Vispa äggulan och sockret fluffigt.

Häll gräddblandningen över sockerblandningen under omrörning.

Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm den under vispning till 83 grader.

När smeten nått 83 grader så häll smeten genom en sil ner i en bunke.

Tillsätt jordgubbspurén och citronsaften och rör om ordentligt.

Säll glass smeten i kylen minst 6 timmar.

Kör glass smeten i glass maskinen.

 

Yoghurtglass

Lägg gelatinet i iskallt vatten ca 15 minuter.

Värm grädden och glykosen (eller honungen) till ca 65 grader, ta av kastrullen från spisen.

Krama ut vattnet ur gelatinet och smält det i gräddblandningen.

Rör ihop florsocker och matlagningsyoghurten.

Häll försiktigt under vispning gräddblandningen över yoghurtblandningen.

Ställ smeten i kylen så att den får svalna till 4-5 grader.

Kör sedan smeten i glassmaskinen.

 

Chokladsorbet

Hacka chokladen fint och lägg den i en skål tillsammans med kakaon.

Koka upp vatten, råsocker och mjölk och häll lite i taget över chokladen och kakaon medan du vispar. Ställ i kylen och låt svalna till 4-5 grader. Kör därefter smeten i en glassmaskin.

 

Hallonsorbet

Hallonpuré:

Kör hallon och socker i en mixer och passera genom en finmaskig sil.

Sorbet:

Koka upp vatten, socker, glykos till en sockerlag.

Häll sockerlagen i en bunke.

Tillsätt hallonpuré och citronsaft och blanda ordentligt.

Kyl ner sorbet smeten i kylen i ca 3-6 timmar.

Kör sorbeten i glassmaskin.

 

Jordgubbssorbet

Jordgubbspuré:

Tag bort stjälken och skölj jordgubbarna.

Kör jordgubbar och socker i en mixer.

Passera purén genom en finmaskig sil.

Sorbet:

Koka upp vatten, socker, glykos till en sockerlag.

Häll sockerlagen i en bunke.

Tillsätt jordgubbspuré och citronsaft och blanda ordentligt.

Kyl ner sorbet smeten i kylen i ca 3-6 timmar.

Kör sorbeten i glassmaskin.

Dela det här receptet med dina vänner!