Grissini – brödpinnar

många brödpinnar med frö på i en korg

Publicerat:

Tillagningstid:

De klassiska italienska brödpinnarna som passar som tilltugg på buffén eller till soppan.

Ingredienser

  • 150g
    kallt vatten
  • 230g
    vetemjöl, special
  • 20g
    rågsurdeg (kan uteslutas)
  • 5g
    jäst
  • 5g
    salt
  • valfritt: frö att rulla pinnarna i, t.ex vallmofrö, sesamfrö

Så lagar du

1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt mjöl, surdeg och knåda i maskin i 10-15 minuter. Tillsätt därefter saltet och knåda ytterligare 3-4 minuter. Låt degen vila i en smord plastlåda i ca 1 timme.

2. Dela upp degen i små bitar på 15-20 gram styck och rulla ut dem till långa jämna stänger. Om du vill ha frö eller liknande på stängerna så spraya den utrullade degbiten med vatten från en blomspruta och rulla den i det önskade fröet.

3. Lägg degstängerna på plåt med bakpapper eller bakduk. Låt bitarna jäsa på plåten i 30-45 minuter på en dragfri plats.

5. Sätt ugnen på 230°. När ugnen kommit upp i temperatur så är det dags att sätta in pinnarna. Spraya med en blomspruta i ugnen direkt när pinnarna sätts in. Sänk ugnstemperaturen till 180° och grädda brödpinnarna tills de är genomtorra, runt 10-15 minuter beroende på ugn.

Dela det här receptet med dina vänner!