Hasselbackspanna med sötpotatis

Hasselbackspanna

Publicerat:

Tillagningstid:

Hasselbackspotatis är bara helt enkelt oemotståndligt. Här möter den alla dessa vackra färger, smaker och konsistenser i en praktisk allt i ett-rätt. Jag älskar att servera grönsaker så här, så att man verkligen får fram smakerna.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    små sötpotatisar eller annan potatis, ekologisk
  • 2
    kronärtskockor
  • 150g
    grönkål, i bitar
  • 2
    polkabetor
  • 2
    röda äpplen
  • 1dl
    salladslök eller 3 msk gräslök, hackad
  • 2–3msk
    äppelcidervinäger
  • 1dl
    saltad mandel, rostad
  • olivolja till stekning
  • färsk rosmarin
  • salt och peppar

Dressing

  • 1dl
    majonnäs
  • 1nypa(or)
    färsk gurkmeja, riven
  • 1msk
    grov senap

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 180 grader).

2. Skrubba potatisarna noga. Skär tunna snitt nästan igenom hela potatisen. Lägg den i en trädsked så går det enklare. Lägg på en bakpappersklädd plåt eller i oljad ugnsform.

3. Peta in rosmarinblad mellan skivorna. Klyfta kronärtskockorna och lägg i formen. Krydda allt med salt och peppar, ringla på olja. Baka i ugnen 20 minuter.

4. Ta ut formen, lägg i grönkål, ringla på äppelcidervinäger och olja. Baka tills potatisen är mjuk inuti, men ändå har ett tuggmotstånd. Tiden kommer bero på hur stora potatisarna är, så kolla av då och då och rör om någon gång.

5. Hyvla betorna och lägg i kallt vatten. Blanda majonnäs, gurkmeja och senap.

6. Ta ut formen, toppa med betor, äpple, dressing och mandel.

Tips

Om du önskar mer protein kan du blanda ner ett paket kokta svarta eller vita bönor innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!