Italienska köttbullar med tomatsås

Italienska köttbullar med tomatsås

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    blandfärs
  • 3skiva(or)
    färskt vitt bröd
  • 1,5dl
    mjölk
  • 1st
    ägg
  • 1dl
    färsk parmesanost
  • 1st
    citron
  • 1klyfta(or)
    vitlök, riven
  • 0,5dl
    grovhackad färsk dragon el. 0,5 msk torkad
  • 1st
    gul lök
  • salt och peppar

Tomatsås

  • 2st
    schalottenlökar
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 3burk(ar)
    hela tomater
  • 0,75dl
    god olivolja
  • 0,5dl
    färsk basilika

Så lagar du

Blanda ägget och mjölken i en skål. Skär bort kanterna på brödet och lägg det i skålen så att det suger åt sig vätskan och blir mjukt. Blanda färsen med brödet, parmesanosten, citronskalet, den rivna vitlöken, dragonen och löken. Smaksätt med salt och peppar och låt färsen vila i 10 minuter.

Blöt händerna och forma färsen till köttbullar. Bryn köttbullarna i smör och olja till dess att de fått en fin yta.

Tomatsås
Skär schalottenlökarna i mindre bitar och krossa vitlöksklyftorna. Låt löken, vitlöken, tomaterna och olivoljan koka ihop till en sås och smaksätt med salt och peppar.

Lägg ner de brynta köttbullarna i tomatsåsen och låt det småkoka i ca 10 minuter. Kontrollera att köttbullarna är färdiga genom att smaka på en.

Strö basilikan över tomatsåsen och tillsätt lite svartpeppar. Servera med pasta, gärna spagetti.

Dela det här receptet med dina vänner!