Jordnötsbrownie med karamelliserad chokladglass

Jornötsbrownie.

Publicerat:

Tillagningstid:

Läcker brownie med jordnötssmör och en ljuvlig karamelliserad chokladglass. Det tar lite tid men det är det värt.

Ingredienser

Jordnötsbrownie

  • 200g
    osaltat smör
  • 440g
    strösocker
  • 125g
    jordnötssmör
  • 150g
    vetemjöl
  • 70g
    kakao
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    bakpulver
  • 3st
    ägg
  • 150g
    lättrostade pekannötter

Mörk glaseringsgelé

  • 75g
    vatten
  • 150g
    socker
  • 150g
    glykos
  • 12g
    gelatinblad
  • 100g
    kondenserad mjölk
  • 150g
    mörk choklad ca 65% (finhackad)

Karamelliserad chokladglass

  • 250g
    grädde
  • 250g
    mjölk
  • 1krm
    havssalt (går bra med vanligt salt)
  • 100g
    äggula
  • 110g
    strösocker
  • 0,75dl
    vatten
  • 110g
    mörk choklad av god kvalité, ca 65-70%

Så lagar du

Jordnötsbrownie

Ingredienserna räcker till en stor sats som får plats i en liten långpanna.

1. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna. Smält smöret.

2. Blanda jordnötssmöret med hälften av sockret. Tillsätt därefter resten av sockret, mjölet, kakaon, salt, bakpulver och det smälta smöret.

3. Rör ner äggen och de lättrostade pekannötterna.

4. Bred ut smeten i långpannan och grädda den på 200° i ca 10-15 minuter. Kakan ska vara lätt kladdig inuti.

5. Låt kakan svalna och ställ den där efter i kylen i ca 5 timmar. Dela upp Brownien i önskade delar. 

Glaseringsgelé

1. Blötlägg gelatinet i iskallt vatten i ca 10 minuter.


2. Koka upp glykos, vatten och socker till 103 grader.
 Ta av kastrullen från värmen och tillsätt den kondenserade mjölken.


3. Krama ur vattnet ur gelatinet och tillsätt det i den varma lagen, rör tills gelatinet har smält in i lagen.


4. Rör ner sockerlagen med den kondenserade mjölken och gelatinet försiktigt i chokladen och rör tills det blir en slät glasyr. Denna glasyr går utmärkt att spara i en tät bunke eller burk i kylen i ca 14 dagar.


5. Värm glasyren till ca 38-40 grader när den skall användas.

Karamelliserad chokladglass

1. Koka upp grädde, mjölk och salt i en kastrull och håll vätskan varm.

2. Koka vatten och socker till gyllenbrun karamell i en stor kastrull. Sockret brukar få lagom färg vid 175-180°. När sockret nått rätt färg så ta kastrullen av plattan och häll lite av den varma vätskan på karamellen. Vätskan kommer att bubbla upp kraftigt så därför behövs den stora kastrullen. Fortsätt att hälla på vätskan på karamellen tills all vätska har integrerats i karamellen.

3. Låt vätskan svalna tills den nått ca 70°. Häll i äggulan och värm upp vätskan till 83°.

4. Häll lite av den varma glassmeten över den hackade chokladen och rör om ordentligt så att chokladen smälter. Fortsätt att röra och tillsätt lite glassmet i taget till all choklad har integrerats.

5. Sila glassmeten och ställ den i kylen över natten. Kör glassen i glassmaskinen nästa dag.

Dela det här receptet med dina vänner!