Jordnötsbrownie med karamelliserad chokladglass
Publicerat:
2016-07-08Tillagningstid:
Ingredienser
Jordnötsbrownie
- 200gosaltat smör
- 440gströsocker
- 125gjordnötssmör
- 150gvetemjöl
- 70gkakao
- 1tsksalt
- 1tskbakpulver
- 3stägg
- 150glättrostade pekannötter
Mörk glaseringsgelé
- 75gvatten
- 150gsocker
- 150gglykos
- 12ggelatinblad
- 100gkondenserad mjölk
- 150gmörk choklad ca 65% (finhackad)
Karamelliserad chokladglass
- 250ggrädde
- 250gmjölk
- 1krmhavssalt (går bra med vanligt salt)
- 100gäggula
- 110gströsocker
- 0,75dlvatten
- 110gmörk choklad av god kvalité, ca 65-70%
Så lagar du
Jordnötsbrownie
Ingredienserna räcker till en stor sats som får plats i en liten långpanna.
1. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna. Smält smöret.
2. Blanda jordnötssmöret med hälften av sockret. Tillsätt därefter resten av sockret, mjölet, kakaon, salt, bakpulver och det smälta smöret.
3. Rör ner äggen och de lättrostade pekannötterna.
4. Bred ut smeten i långpannan och grädda den på 200° i ca 10-15 minuter. Kakan ska vara lätt kladdig inuti.
5. Låt kakan svalna och ställ den där efter i kylen i ca 5 timmar. Dela upp Brownien i önskade delar.
Glaseringsgelé
1. Blötlägg gelatinet i iskallt vatten i ca 10 minuter.
2. Koka upp glykos, vatten och socker till 103 grader. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt den kondenserade mjölken.
3. Krama ur vattnet ur gelatinet och tillsätt det i den varma lagen, rör tills gelatinet har smält in i lagen.
4. Rör ner sockerlagen med den kondenserade mjölken och gelatinet försiktigt i chokladen och rör tills det blir en slät glasyr. Denna glasyr går utmärkt att spara i en tät bunke eller burk i kylen i ca 14 dagar.
5. Värm glasyren till ca 38-40 grader när den skall användas.
Karamelliserad chokladglass
1. Koka upp grädde, mjölk och salt i en kastrull och håll vätskan varm.
2. Koka vatten och socker till gyllenbrun karamell i en stor kastrull. Sockret brukar få lagom färg vid 175-180°. När sockret nått rätt färg så ta kastrullen av plattan och häll lite av den varma vätskan på karamellen. Vätskan kommer att bubbla upp kraftigt så därför behövs den stora kastrullen. Fortsätt att hälla på vätskan på karamellen tills all vätska har integrerats i karamellen.
3. Låt vätskan svalna tills den nått ca 70°. Häll i äggulan och värm upp vätskan till 83°.
4. Häll lite av den varma glassmeten över den hackade chokladen och rör om ordentligt så att chokladen smälter. Fortsätt att röra och tillsätt lite glassmet i taget till all choklad har integrerats.
5. Sila glassmeten och ställ den i kylen över natten. Kör glassen i glassmaskinen nästa dag.