Kalvfärsfylld zucchini med saffransdoftande risoni

Kalvfärsfylld zucchini med saffransdoftande risoni

Publicerat:

Tillagningstid:

Zucchini fyllda med kalvfärs smaksatt med citron och ost. Till det saffransrisoni och ugnsbakade tomater. Doft av Italien...

Ingredienser

4portioner

  • 4
    medelstora zucchini
  • 300g
    kalvfärs
  • 1
    liten gul lök
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1dl
    finhackad färsk basilika
  • finrivet skal från en liten citron
  • 2dl
    riven pamesanost
  • 0,5dl
    torrt vitt vin

Risoni

  • 1,5dl
    risoni
  • 1,5dl
    vispgrädde
  • 0,5dl
    torrt vitt vin
  • 0,5g
    saffran
  • salt och peppar

Ugnsrostade tomater

  • 500g
    tomater
  • 5msk
    olivolja
  • 1msk
    strösocker
  • 2tsk
    salt

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200°C. Dela zucchinin i två delar på längden. Gröp ur kärnorna med en tesked. Lägg zucchinin med den urkärnade delen uppåt i en smord form och baka i ugnen cirka 20 minuter tills de är mjuka.

2. Finhacka lök och vitlök och fräs i olja utan att det tar färg. Blanda i kalvfärs och bryn, tillsätt vinet och låt koka in. Blanda till sist i finhackad basilika, citronskal och hälften av osten.

3. Fördela kalvfärsröran i den bakade zucchinin, strö på resten av osten och låt gå i ugnen ytterligare 5-7 minuter.  Servera med risoni och ugnsbakade tomater. 

Risoni

Koka risonin enligt anvisningar på paketet. Koka upp grädde, vin och saffran. Blanda sedan ned saffransgrädden i den kokta och avrunna risonin. Smaka av med salt och peppar.

Tomaterna

Sätt ugnen på 200°C. Lägg tomaterna på ett ugnssäkert fat och pensla olivoljan över tomaterna. Strö över socker och salt. Rosta i ugnen ca 30 minuter.

Dryckestips

Bardolino Villa Merighi 2014, Italien
Nr 3600, 89 kronor

Rigogolo Chianti Riserva Nettuno 2012, Italien
Nr 2361,  95 kronor

Alkoholfritt
Maglehem n:o 4 2015, Sverige
Nr 1958, 48 kronor (63 cl)

Dela det här receptet med dina vänner!