Kanelbullar på tre sätt

Kanelbullar på tre olika sätt.

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassiska kanelbullar med kanelfyllning – finns det nåt godare?

Ingredienser

  • 500g
    mjölk
  • 50g
    jäst
  • 1000g
    vetemjöl
  • 200g
    osaltat smör
  • 200g
    strösocker (eller vit sirap)
  • 2tsk
    grovmalen kardemumma
  • 13g
    salt

Så lagar du

1. Värm mjölken till ca 30 grader. Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken.

2. Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 minuter.

3. Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet jäsa i ca 20 minuter. Nu har du gjort en fördeg.

4. Tillsätt resterande mjöl och allt smör, socker/vit sirap och kardemumma. Knåda i maskin ca 12–15 minuter.

5. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3–4 minuter.

6. Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45–60 minuter.

7. Kavla ut degen och bre på önskad mängd kanelfyllning.

8. Forma dina bullar på önskat sätt (snäcka eller knut) och lägg dem på plåt med bak papper eller silikon duk.

9. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna. Nu har du byggt ditt eget jässkåp. Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.

10. Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen kommit upp i temperatur gräddar du bullarna tills de får en bra färg, ca 7–10 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!