Klassiska kåldolmar

Klassiska kåldolmar

Publicerat:

Tillagningstid:

Husmanskost när den är som allra bäst.

Ingredienser

2 - 4portioner

Kåldolmar

  • 1st
    vitkålshuvud
  • 300g
    blandfärs
  • 2x1½dl
    mjölk
  • 2st
    ägg
  • 1st
    gul lök
  • ½dl
    risgryn
  • 2msk
    honung
  • 3msk
    smör
  • salt och vitpeppar
  • muskot

Till servering

  • skysås
  • rårörda lingon
  • potatismos

Så lagar du

1. Skär ur stocken på vitkålshuvudet. Koka huvudet och loss blad för blad. Kyl och putsa bort den tjocka nerven i varje blad.

2. Skölj riset och koka i mjölken anvisad för gröten till tjock gröt under lock. Låt svalna.

3. Finhacka löken och fräs i lite smör tills mjuk. Blanda färs med risgröt, ägg, mjölk och lök. Smaka av med salt, vitpeppar och lite muskot.

4. Lägg ut ca 60 g färs på varje kålblad och rulla ihop. Linda med sytråd för att hålla ihop.

5. Ringla över honung och smält smör. Stek i ugn på 130 grader tills mjuk kål och innanmäte är 65 grader.

6. Servera med skysås, rårörda lingon och potatismos.

Dryckestips

  • Hemkryddat lingonbrännvin 32 %, Sverige
  • Getmjölk från Dalsspira Mejeri i  Dalsland
  • Ohomogeniserad mjölk från Wapnö i Halmstad
  • Kärnmjölk från Wapnö i Halmstad
  • Oatly Havredryck The Original 1,5 % fett
    (samtliga mjölkdrycker säljs i mycket välsorterade livsmedelsaffärer)

Dela det här receptet med dina vänner!