Knäckebröd med fikon och anis

Knäckebröd

Publicerat:

Tillagningstid:

Gör ditt eget knäckebröd med en god smakkombination av fikon och anis.

Ingredienser

  • 140g
    torkade fikon (blötlagda i kallt vatten minst 12h före användande)
  • 250g
    vatten
  • 5g
    jäst
  • 80g
    surdeg av råg
  • 350g
    vetemjöl special eller liknande
  • 230g
    grovt rågmjöl (gärna stenmalet)
  • 15g
    malen anis
  • 45g
    mörk sirap
  • 8g
    salt

Så lagar du

1. Dagen före: Lägg 140 g torkade fikon i blöt.

2. Bakdagen: Ta ur fikonen ur vattnet och mixa dem till en fruktgröt.

3. Blanda jäst och 250 vatten så att jästen löser sig. Blanda fruktgröten i vattnet och jästen. Blanda i övriga ingredienser utom saltet och knåda i ca 4-6 minuter.

4. Blanda i saltet och knåda ytterligare 2 minuter. Lägg degen i en bunke eller en smord låda med lock och låt den vila i ca 2 timmar.

5. Kavla ut tunna knäckebröd i önskad form och nagga dem och lägg på en plåt. Låt knäckebröden jäsa i ca 60 minuter, gärna i avslagen ugn med en långpanna varmt vatten i botten.

6. Ta ur knäckebröden ur den av slagna ugnen och sätt på ugnen på 170 grader. Grädda bröden i ca 10-15 minuter (beroende på hur tunna de är). Är bröden fortfarande sega så ”torka” dem i ugnen på ca 100 grader tills de blir hårda.

Tips: Om man har en pastamaskin så kan man kavla knäckebrödsdegen genom den och därigenom få en riktigt tunn deg.

Dela det här receptet med dina vänner!