Kokta rödbetor med ost och rostade nötter

Rödbetor.

Publicerat:

Tillagningstid:

En klassisk sensommarrätt med höga smaker.

Ingredienser

4portioner

Rödbetorna

  • 600g
    färska rödbetor
  • 140g
    blandad sallad
  • 150g
    lagrad hårdost
  • 1st
    rödlök i tunna ringar

Dressing

  • 3msk
    senap
  • 3msk
    vitvinsvinäger
  • 1,5dl
    olivolja
  • salt och peppar

Honungsrostade nötter

  • 2dl
    nötter, t.ex. hasselnötter eller valnötter
  • 1msk
    strösocker
  • ½msk
    flytande honung
  • 1msk
    hackad, färsk rosmarin
  • 1msk
    smör
  • flingsalt

Till servering

  • 200g
    lufttorkad skinka eller andra skivade charkuterier

Så lagar du

Rödbetorna

1. Borsta rödbetorna och skär bort blasten.

2. Lägg betorna i en kastrull med saltat vatten och koka mjuka under lock, cirka 20 minuter. 

3. Spola i kallt vatten och gnid bort skalen. 

Nötterna

1. Rosta nötterna i en panna i en torr, het stekpanna. Tillsätt socker och låt det smälta, ringla över honung och vänd ned hackad rosmarin och smöret. Rör snabbt runt i nötterna så att de glaceras runt om. Häll upp på ett bakplåtspapper, strö över flingsalt och låt svalna.

Dressingen

1. Rör ihop senap och vinäger i en skål. Vispa droppvis ned olivoljan till en krämig dressing.

Servering

1. Lägg salladen på ett serveringsfat tillsammans med tunna rödlöksringar. Klyfta rödbetorna och lägg på salladen, skär osten i mindre kuber och fördela över rödbetorna.

2. Toppa med de honungsrostade nötterna och ringla över senapsdressing. Servera charkuterierna vis sidan om salladen.

Dryckestips

Fleur du Cap Chardonnay 2015, Sydafrika
Nr 2015, 100 kronor

Ravenswood Vintners Blend Zinfandel, USA
Nr 26001, 105 kronor

Alkoholfritt:
P.Lex Pure, Italien
Nr 1971, 55 kronor

Dela det här receptet med dina vänner!