Kycklingterrin med härliga kryddor

Kycklingterrin i närbild.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rätten måste förberedas dagen före, så kycklingen hinner ta smak av kryddorna. Terrinen serveras kall med goda tillbehör. Ett recept lånat från kocken Karin Fransson.

Ingredienser

8portioner

  • 14st
    torkade aprikoser
  • ca 1kg
    bröst- och lårfiléer av kyckling
  • msk
    franska örter, herbes de provence
  • 1tsk
    malda blandade kryddor som nejlika, kanel, ingefära och kryddpeppar
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • ½st
    citron, det rivna skalet
  • 2msk
    olivolja
  • 1msk
    salt
  • 1krm
    svartpeppar
  • 1msk
    gelatinpulver
  • 1-2dl
    hackad persilja

Så lagar du

Dag 1

1. Lägg aprikoserna i blöt över natten.

2. Skär kycklingköttet i grövre bitar. Lägg i en stor skål.

3. Strö över örterna samt de malda blandade kryddorna. Pressa vitlöksklyftan och blanda med citronskal och olivolja. Rör ner oljan i kycklingköttet, blanda väl. Täck och marinera i kyl över natten.

Dag 2

4. Tag fram kycklingbitarna. Salta och peppra dem, blanda med gelatinpulvret och den hackade persiljan.

5. Sätt ugnen på 125°. Ta fram en enliters patéform, skölj ur och klä den med plastfolie. Folien ska hänga utanför kanten så den kan användas att täcka med. Tryck ner hälften av kycklingblandningen och lägg de avrunna aprikoserna i mitten. Avsluta med resten av kycklingblandningen och banka formen lite på bordet så blandningen ”sätter sig” i formen.

6. Täck formen med den överhängande folien, gör några hål i plasten. Ställ formen i en ugnssäker form eller långpanna med lite vatten i.

7. Baka terrinen i ca 1½h. Kolla med stektermometer - när innertemperaturen nått 68° är den färdig. Ta ut terrinen och låt den svalna, gärna under lätt press.

8. Servera terrinen uppskuren med sallad, gärna med finstrimlad fänkål och apelsinvinägrett, creme fraiche smaksatt med majonnäs, senap och apelsinskal.

Dryckesförslag

Öl

Jämtlands Påsköl, Sverige

Nr 1385, 20:90 kr/33 cl

Pumpviken Påsköl, Sverige

Nr 1341, 30:30 kr/50 cl

Vin

Château Mont-Redon Côtes-du-Rhône Blanc 2014, Frankrike

Nr 2813, 109 kr

Pinot Gris Réserve 2014, Frankrike

Nr 2119, 95 kr

Alkoholfritt

Eriksbergs Julbordslager, Sverige

Nr 1960, 11:90 kr/33 cl

Jus de Pommes Artisanal Pétillant, Frankrike

Nr 1990, 39 kr

Dela det här receptet med dina vänner!