Lammkotletter med rostad selleripuré, picklade morötter och örtsky

Lammkotletter med rostad selleripuré, picklade morötter och örtsky

Publicerat:

Tillagningstid:

En underbar sensommarrätt, med färskt lamm i sällskap med mild, fint rostad selleri och stinger från picklade morötter. Örtskyn smakar bra till alla kötträtter.

Ingredienser

4portioner

Lammkotletter

  • 800g
    lammkotletter (eller annat lammkött)
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar
  • 2msk
    smör till stekning

Selleripuré

  • 1kg
    rotselleri
  • 2-3msk
    rapsolja
  • 2dl
    vispgrädde
  • 100g
    smör, rumsvarmt
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Picklade morötter

  • 2-3st
    stora morötter
  • ½dl
    ättiksprit, 12%
  • 1dl
    strösocker
  • dl
    vatten

Örtsky

  • 5dl
    kalvfond (av koncentrerad fond, eller tärning)
  • 1st
    stjälk färsk rosmarin
  • 1st
    näve grovhackade basilikablad
  • 2msk
    smör
  • ev. vitpeppar

Så lagar du

1: Puré: Sätt ugnen på 225°. Ansa, skala och dela rotsellerin i tärningar. Lägg den i bakpappersklädd form, blanda med oljan och rosta 20-30 min tills den är mjuk och har fin färg. Kör sellerin, utan vätskan som bildats, i matberedare med grädde och smör, smaka av med salt och peppar.

2: Picklade morötter: Skala morötterna och skär i stadiga strimlor med potatisskalare eller osthyvel. Lägg i en trång skål. Koka upp ättiksprit, socker och vatten tills sockret löst sig och häll över morötterna. Låt stå i rumstemperatur 30-60 min.

3. Örtsky: Koka ihop fonden med rosmarinstjälken till 2 dl. Fiska upp rosmarinen, mixa ner grovhackad basilika och smör med handmixer. Smaka av med lite peppar.

4. Lamm: Snitta lammkotletternas fettrand, krydda och stek dem hastigt på båda sidor i smöret på hög värme. Servera med puré, morötter och sky.

Dryckestips

Rött vin
2013 Langhe Rosso, Italien
Nr 2399, 99 kr

2010 Château Quinsac, Frankrike
Nr 3601, 119 kr

Alkoholfritt rött vin
Two Rivers, Portugal
Nr 1991, 49 kr

Dela det här receptet med dina vänner!