Lyxiga saftiga saffransbullar

Lyxiga saftiga saffransbullar.

Publicerat:

Tillagningstid:

Gör en ordentlig sats med olika sorters saffrasbullar, perfekt att frysa in och ta fram under julen. Receptet räcker till 24 bullar eller 16 lussekatter.

Ingredienser

24portioner

Deg

  • 1st
    kuvert saffran, 0,5 g
  • 1tsk
    strösocker
  • 1tsk
    sprit, t ex vodka, rom eller cognac
  • 25g
    jäst för söta degar
  • 3dl
    mjölk
  • 1dl
    strösocker
  • 2krm
    salt
  • 125g
    rumsvarmt smör
  • 9dl
    vetemjöl, 540 g

Vaniljkräm

  • 2 ½dl
    mjölk
  • ½st
    vaniljstång
  • 3st
    äggulor
  • 4msk
    strösocker
  • 2msk
    maizena majsstärkelse
  • 1msk
    smör

Mandelmassefyllning

  • 250g
    mandelmassa
  • 75g
    smör
  • 2tsk
    nystött kardemumma

Garnering

  • ägg till pensling
  • pärlsocker
  • mandelspån
  • russin

Så lagar du

Saffransdeg

1. Finstöt saffranet med 1 tsk socker och häll på spriten. Låt gärna stå över natten.

2. Finfördela jästen i en bunke. Häll på lite kall mjölk och rör tills jästen löser sig. Ljumma resten av mjölken till 37 grader. Häll den över jästen.

3. Tillsätt socker, salt, rumsvarmt smör i bitar och saffransblandningen. Tillsätt mjölet och arbeta väl till en smidig deg som fortfarande ska vara lite kladdig. Låt jäsa 1–2 timmar. Gör under tiden fyllning.

Vaniljkräm

1. Blanda mjölk, vanilj från twister eller vaniljstång, socker, äggulor och majsstärkelse i en liten kastrull. Sjud blandningen tills den tjocknar. Den ska inte koka.

2. Tillsätt smöret och lägg på lock och låt kallna i vattenbad.

Mandelmassefyllning

1. Riv mandelmassan grovt och blanda med rumsvarmt smör och nystött kardemumma.

Utbakning

1. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut till rektanglar om du ska göra fyllda bullar.

2. Till vaniljbullar: Skär varje rektangel i 12 bitar. Fördela vaniljkräm på bullarna och vik sedan in de fyra hörnen mot mitten så det blir ett litet knyta. Lägg dem i bullformar. Mandelmassefyllningen brer du på den utkavlade degen och gör antingen snurror eller knutbullar.

3. Till lussekatter: Lägg russin i varmt vatten. Dela degen i 16–18 bitar och rulla sedan ut till längder och forma lusskatter.

4. Låt bullar och lussekatter jäsa ca 30 minuter och pensla sedan med ägg. Garnera lussekatterna med russin och mandelmassebullar med pärlsocker och mandelspån. Vaniljbullarna är gott att garnera med lite florsockerglasyr inför serveringen.

5. Grädda i 225 grader i 8–10 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!