Mångkryddig kyckling med krämig blomkålsgratäng

Mångkryddig kyckling med krämig blomkålsgratäng

Publicerat:

Tillagningstid:

Här möts influenser från många länder, där den färska, mjälla blomkålen förädlas i en gratäng med mustig cheddar. Solmogna tomater ger nödvändig svalka åt kryddig kyckling.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    kycklingbröst med skinn, gärna majskyckling
  • 2-3msk
    olivolja
  • 1tsk
    salt
  • 2-3tsk
    spiskummin
  • rivet skal av 1 citron
  • 4-5msk
    finhackade gröna oliver eller tapenade
  • 2msk
    finhackad röd chili
  • 2msk
    smör till stekning
  • 800g
    blomkålsbuketter
  • 250g
    riven cheddar, gärna vällagrad
  • 2 ½dl
    matlagningsgrädde
  • ½tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen vitpeppar
  • smör till formen
  • några blad av färsk salvia (kan uteslutas)

Tomatsallad

  • 250g
    färska svenska tomater
  • 1
    färsk rödlök
  • lite olivolja

Så lagar du

1. Blomkålsgratäng: Sätt ugnen på 250°. Lägg blomkålen i kokande vatten någon minut, sila av. Blanda blomkål, hälften av osten, grädde, salt och peppar i en skål. Häll det hela i en smord ugnsfast form och strö över resten av osten.

2. Täck formen med folie och grädda ca 10 min. Ta bort folien grädda ytterligare 8-10 min, till vacker färg. Lägg ev på salviablad de sista 2-3 min.

3. Kyckling: Sätt ugnen på 200°. Blanda olja, kryddor, citronskal, oliver och chili till en pasta. Gnid in kycklingbrösten under skinnet och runt om. Bryn dem på skinnsidan i smör till vacker färg, stek färdigt i ugn ca 20 min, till minst 68° innertemp.

4. Skär tomaterna i bitar och hacka löken fint. Blanda med oljan. Skär upp kycklingen i bitar eller skivor, servera med gratäng och sallad.

Dela det här receptet med dina vänner!