Mao Zedongs Rödkokta Sidfläsk

Mao Zedongs Rödkokta Sidfläsk

Ingredienser

2portioner

  • 500g
    sidfläsk
  • 1-2 st
    salladslökar
  • 5cm
    ingefära
  • 1dl
    ljus soja
  • 2msk
    kinesiskt risvin eller torr sherry
  • 4tsk
    socker
  • 2tsk
    sichuanpeppar
  • 2-3st
    stjärnanis
  • 1st
    muskotnöt
  • 1st
    kanelstång
  • 3st
    lagerblad
  • 1tsk
    kryddnejlikor

Så lagar du

Skär sidfläsket i 3x3 centimeter stora kuber. Behåll fettet och svålen, det förbättrar smaken. Gillar du inte dessa delar så kan du ta bort dem på tallriken, eller strax före servering.

Hacka salladslöken och skär ingefäran i ett par millimeter tjocka skivor. Skala inte ingefäran, skalet innehåller mycket smak.

Lägg köttet i en wok eller en vid kastrull och fyll upp med vatten så att det täcks. Koka upp och skumma av.

Tillsätt samtliga ingredienser men spara lite salladslök, sänk temperaturen och låt sjuda i knappt en timme, eller tills köttet blivit mört.

Avlägsna kryddorna och släng dem.

Höj temperaturen och reducera vätskan tills det bara återstår en trögflytande sås, men se upp så att köttet eller såsen inte bränner fast.

Lägg upp på fat och garnera med hackad salladslök.

Fredrik om receptet:
Oavsett vad man tycker om den gamle diktatorn, så kan man iallafall gilla hans val av favoriträtt.”När alla kan äta rödkokt sidfläsk, då har kommunismen lyckats” lär han till och med ha sagt. När Mao Zedongs personlige kock, Dong Linfa lagade sin variant hoppade han över stjärnanis, eftersom det enligt honom är norra Kinas stil. Jag har alltid bara ätit rödkokt sidfläsk med stjärnanis, och föredrar denna smak. Välj själva. Vill ni laga bloggaren Purple Crystals moderna variant, så byt ut sockret mot en burk fruktsoda eller liknande läsk.

Dela det här receptet med dina vänner!