Marängbakelse med kanelstekta äpplen
Publicerat:
2016-09-15Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Marängbottnar
- 2stäggvitor
- 1¼dlströsocker
- ½mskmajsstärkelse eller potatismjöl
- ½tskäppelcidervinäger eller citronsaft
Kanelstekta äpplen
- 3-4stäpplen, tunnskaliga och fasta
- 3-4msksmör till stekning
- 2-3mskströsocker
- 2tskmalen kanel
Till servering
- 3-4dlvaniljglass
- 2-3dlmatyoghurt, 10-12%
- grovhackad mörk choklad
Så lagar du
1. Maräng: Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till fast skum, häll i sockret lite i taget och fortsätt vispa på högsta fart tills du får en tjock, glansig smet. Tillsätt majsstärkelse och vinäger, vispa en minut till.
2. Rita 4 cirklar på bakpappersklädd plåt ca 12 cm i diameter. Bred ut smeten i cirklarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme, låt svalna på galler innan du drar bort papperet.
3. Äpplen: Skala äpplena och skär dem i tärningar så att kärnhuset inte kommer med. Smält smöret i en stekpanna och lägg i äppelklyftorna.
4. Strö över socker och kanel. Stek på svag värme tills äppelklyftorna nästan är mjuka. Låt svalna.
5. Servering: Lägg marängbottnarna på fyra tallrikar. Fördela vaniljglassen ovanpå, sedan äpplena. Toppa med en klick yoghurt och strö choklad över.