Minibakelser med choklad
Publicerat:
2015-10-08Tillagningstid:
Ingredienser
24portioner
- 400gmörk eller vit choklad
Vaniljkräm
- 3dlmjölk
- 4stägg, ekologiska
- 90gströsocker
- 1mskvetemjöl
- 1mskmajsmjöl
- 1stvaniljstång, fröna
Till garnering
- 24sthallon
- 24stsmå myntakvistar
Så lagar du
Vaniljkräm
1. Koka upp mjölken på medelvärme i en kastrull.
2. Vispa ägg och socker. Blanda i allt mjöl och vaniljstångens innanmäte (fröna) till en jämn smet.
3. Häll i hälften av den nästan kokande mjölken i smeten under kraftig omrörning, för att undvika klumpar. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen med den kvarvarande mjölken. Låt sjuda på svag värme. Vispa konstant tills det återigen kokar. Smeten är nu tjock och len.
4. Placera lite plastfilm över krämen, för att förhindra att ett skinn bildas, och låt svalna, först i rumstemperatur och sedan i kylen.
Choklad
1. Smält chokladen i vattenbad, mikro eller på låg värme i en kastrull. Häll ut chokladen på två bakplåtspapper ca 23 x 25 cm, på var sin ugnsplåt. Sprid sedan ut chokladen över bakplåtspappren, ända ut i kanterna. Ställ i kylen i 30 minuter.
Tips: Klicka först en bild choklad under varje hör av pappren, så hålls pappret fast på plåten.
2. Ta ut chokladen ur kylen. Doppa en stor kniv i varmt vatten och torka av. Skär chokladen i 36 rektanglar, 2,5 x 6 cm. Ta försiktigt loss varje bit från bakplåtspappret.
3. Upprepa med andra plåten så att du totalt får 72 tunna chokladbitar.
Tips: Känns det som att de håller på att smälta, stoppa tillbaka dem i kylenigen. Känns de å andra sidan för hårda och spricker, låt de stå ute i rumstemperatur lite till innan du fortsätter.
4. Lägg de 72 bitarna i kylen igen.
Montering
1. Häll i vaniljkrämen i en spritspåse med ett munstycke med 0,25 cm rund öppning. Det går också bra att klippa ett motsvarande stort hål i påsen.
2. Lägg ut 48 av chokladbitarna och spritsa ut 7x2 små klickar med vaniljkräm. Placera sedan en chokladbit med vaniljkräm ovanpå en annan. Upprepa så att du får 24 små torn. Avsluta monteringen med en tredje chokladbit på toppen av varje torn.
3. Garnera med ett hallon på varje chokladtorn, och små kvistar med mynta