Mjuk chokladkolapaj

Mjuk chokladkolapaj.

Publicerat:

Tillagningstid:

Nästan som konfekt! Avnjuts i små bitar, gärna med lite lättvispad grädde. I stället för att använda två sorters choklad kan du också välja antingen ljus eller mörk choklad.

Ingredienser

18 - 20portioner

Botten

  • 3dl
    vetemjöl
  • 1msk
    strösocker
  • 125g
    smör
  • 2-3 msk
    vatten

Fyllning

  • 3dl
    vispgrädde
  • 1dl
    ljus ekologisk sirap
  • 2dl
    strösocker
  • ½tsk
    ättiksprit
  • 1msk
    honung
  • 50g
    smör
  • 50g
    ljus choklad, hackad
  • 50g
    mörk choklad, hackad

Till servering

  • vispad grädde

Så lagar du

1. Blanda vetemjöl och socker och sedan smör skurna i bitar i en matberedare. Tillsätt vatten och kör ihop till en deg (du kan också blanda ihop degen för hand).

2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 24 cm i diameter. Ställ degen i kyl minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200–225 grader. 

3. Klä kanterna med dubbel aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen 12–15 minuter tills bottnen börjar få färg. Ta bort folien och grädda ytterligare några minuter tills även kanten får färg.

4. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull. Koka ganska kraftigt tills massan är 120 grader. Rör bara då och då. Tillsätt honung och smör. Koka ytterligare ca 1 minut tills allt är blandat.

5. Hacka chokladen. Lägg den ena sortens choklad i en liten kastrull och häll på hälften av kolasmeten. Blanda ner den andra chokladen i den kvarvarande kolasmeten.

6. Häll den ena smeten i formen med det kalla pajskalet och sedan den andra smeten ovanpå.

7. Låt kallna före servering. Servera gärna med lättvispad grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!