Musslor och pommes frites

Musslor och pommes frites

Ingredienser

4portioner

  • 3kg
    blåmusslor
  • 1st
    stor gul lök
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • 50g
    rökt sidfläsk (bacon)
  • 2kvist(ar)
    citrontimjan
  • 1st
    fänkålsblomma eller 100 g färsk fänkål
  • 1st
    chili (valfritt)
  • 2msk
    olivolja
  • saften av 1 liten citron
  • 3dl
    torrt vitt vin
  • salt efter smak

Pommes frites

  • ca 800g
    stärkelserik, fast potatis
  • olja till fritering
  • salt

Så lagar du

1. Tvätta musslorna noggrant och kasta alla som är skadade eller inte vill stänga sig.

2. Skal och hacka lök, chili och vitlök fint. Skär sidfläsket i små tärningar. Fräs lök, vitlök, chili och sidfläsk i olivolja på hög värme.

3. Tillsätt citrontimjan, fänkål och blåmusslor. Rör runt hastigt och tillsätt vitt vin och citronsaft. Lägg lock på grytan och koka musslorna ca 5–10 minuter. Lyft på locket då och då och rör runt. När musslorna har öppnat sig är dem klara.

4. Servera med knapriga pommes frites.

Pommes frites

1. Tvätta potatisen och skär den sedan i stavar ca 1,5 x 1,5 cm tjocka. Hetta upp oljan till 140 grader. Använd gärna en termometer.

2. Koka potatisen i oljan tills den fortfarande har en kärna i mitten. Ta upp och låt potatisen rinna av på smörpapper eller en handduk.

3. Gör rent oljan och hetta upp den till 170–180 grader.

4. Fritera potatisen, lite i taget så att oljan inte kyls ned, tills den har fått fin färg och är krispig.

5. Låt rinna av, salta efter smak och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!