Nektarinpaj med kolasås och yoghurt

Nektariner på smördeg

Publicerat:

Tillagningstid:

Nektarinerna har högsäsong, och med färdig smördeg gör du lätt en frestande paj. Hemkokad kolasås och syrlig yoghurt ger härliga kontraster.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    rulle färsk smördeg
  • 3-4
    mogna nektariner
  • 1
    ägg till pensling

Kolasås

  • 3dl
    vispgrädde
  • 5-6msk
    strösocker
  • 1dl
    sirap
  • 2msk
    smör
  • tjock yoghurt, t.ex turkisk eller grekisk

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut smördegen på en plåt, vik upp en liten kant runt om. Dela och kärna ur nektarinerna, skär var och en i åtta klyftor. Fördela dem över dagen, lägg en del med skalsidan upp, en del med snittsidan. Pensla med ägg mellan nektarinerna och baka mitt i ugnen 12–15 minuter. Låt svalna lite före servering.

2. Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka kraftigt utan lock till såsen är ljusbrun och smakar kola, det tar ca 20 minuter. Rör i smöret. Låt svalna något.

3. Ringla kolasås över pajen och servera med yoghurt.

Dryckestips

2010 Alambre Moscatel de Setúbal, Portugal
Nr 8117, 69 kr/37 cl

Alkoholfritt:
Starkt kaffe

Dela det här receptet med dina vänner!