Päronpaj med knäckigt kolatäcke

Päronpaj med knäckigt kolatäcke.

Publicerat:

Tillagningstid:

Syrliga päron i en paj toppad med ett knäckigt kolatäcke. Övriga kommentarer är överflödiga.

Ingredienser

12 - 15portioner

Pajdeg

  • 225g
    smör, kallt i bitar
  • 4dl
    vetemjöl
  • 3/4dl
    strösocker
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1st
    äggula

Fyllning

  • 1dl
    råsocker
  • 6st
    stora och fasta päron, skalade och klyftade
  • 2msk
    smör
  • 1st
    citron, riv det gula av skalet+saften
  • 2tsk
    kanel, malen
  • 2tsk
    kardemumma, mortlad
  • 2tsk
    ingefära, riven

Knäckigt kolatäcke

  • 150g
    smör
  • 0,5dl
    sirap
  • 2msk
    vispgrädde
  • 1,5dl
    socker
  • 3dl
    havregryn
  • 1,5dl
    vetemjöl
  • 0,5tsk
    bakpulver
  • 1dl
    mandel, hackad

Så lagar du

Börja med att göra en pajbotten:

1. Nyp ihop smör, mjöl, socker och salt. Tillsätt gulan och knåda hastigt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ i kyl eller frys. Sätt ugnen på 180 grader. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.

Gör fyllning under tiden:

2. Smält socker i en stekpanna, lägg i päron, smör, citron och kryddor. Låt koka några minuter. Låt svalna.

Gör det knäckiga kolatäcket:

3. Smält smör, tillsätt sirap, grädde och socker. Blanda resterande ingredienser och rör ner. Lägg päronen i pajskalet, bred knäcktäcket över päronen. Grädda på 180 grader ca 20 minuter, eller tills täcket är vackert gyllene. Servera ljummen med saffransfluff, vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!