Pistagesufflé med limeparfait
Publicerat:
2016-10-07Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Limeparfait
- 2-3obesprutade lime
- ½polynesisk vaniljstång (alt. 1 vanlig vaniljstång)
- 50gsocker
- 0,25dlpastöriserad äggula
- 1,25dlvispgrädde
Pistagesufflé
- 50gosaltade pistagekärnor
- 30gsocker
- 2,5dlmjölk
- 50gsocker
- 50gsmör
- 50gvetemjöl
- 2ägg
Förberedelser och dekoration
- 150gsocker, till formarna
- 1tskneutral olja, till formarna
- 1tskflorsocker
Så lagar du
1. Börja med limeparfaiten: Tvätta och torka lime. Riv skalet fint och låt den torka, antingen över natten eller ½ timme i ugnen på 50 grader. Vik en bit chokladfolie/tårtplast tätt runt fyra av suffléformarna och tejpa fast dem. På detta sätt kan den färdiga parfaiten vara högre än formen, vilket är riktigt fint.
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en liten kniv. Mosa ihop med lite av sockret tills kornen är separerade. Vispa i vaniljsocker, äggulor och socker med en stavmixer, till en tjock äggtoddy.
3. Pressa saften ur en lime och blanda med hälften av det torkade limeskalet. Vispa grädden till ett ljust skum. Vänd försiktigt vispad grädde med limeblandningen. Fördela i de fyra suffléformarna med plast runt om.
4. Strö över de resterande torkade limeskalen och frysa parfaiten i minst 3 timmar eller över natten. Ta bort platsen och temperera dem i kylskåp i 10 minuter innan de ska serveras med rykande het pistagesufflé.
5. Laga pistagesuffléerna just innan servering: Blanda pistagekärnor och socker så fint som möjligt och låt koka 3 minuter med vatten i en liten kastrull, till en pistagepasta. Låt den svalna något. Smöra fyra små suffléformar, ca 6 cm i diameter och 4 cm hög, med ett jämnt lager av neutral olja. Vänd sedan runt sockret i formen och häll ut överskottet.
6. Koka mjölk och socker och ta bort från värmen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och vispa väl tills ”smörbollen” släppt pannan och är smidig. Ta bort från värmen och tillsätt lite varm mjölk. Vispa väl. Häll i mer varm mjölk lite i taget under vispning.
7. Ställ tillbaka pannan på värmen och koka tills den tjocknar. Ta bort från värmen, tillsätt pistagepastan och låt svalna i 6-7 minuter. Separera äggen i gulor och vitor.
8. Rör ner äggulorna i pistaschmassan och rör om väl. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem försiktigt. Sluta vispa så snart sufflémassan sammanblandats.
9. Fyll ¾ av sufflémassan i de smorda och sockriga formarna och grädda på 190 grader tills suffléerna har höjts över kanterna och ger efter för tryck. Öppna inte ugnen förrän du är nästan säker att suffléerna bakat färdigt, ca 8-10 min beroende på ugn och de valda formarna.
10. Strö över florsocker och servera genast med den härliga limeparfaiten.