Porchetta med fänkålssallad

Porchetta med fänkålssallad

Publicerat:

Tillagningstid:

Porchetta är en italiensk specialitet, fläskkött i rulle smaksatt med färska örter. Den tar tid ugnen men den som väntar på något gott...

Ingredienser

4 - 6portioner

Porchetta

  • 1kg
    benfri fräskkarré
  • salt och peppar
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1st
    citron
  • 1msk
    mortlade fänkålsfrön
  • 1dl
    färska hackade örter (tex rosmarin, timjan, salvia, persilja)
  • 100g
    tunnskivad pancetta (kan uteslutas)
  • 3dl
    vitt vin
  • steksnöre

Skysås

  • 1st
    finriven vitlöksklyfta
  • 2msk
    olivolja
  • 2st
    hackade sardellfiléer
  • 3dl
    kalvbuljong
  • 1st
    tomat
  • salt och peppar

Fänkålssallad

  • 70g
    blandad sallad
  • ½st
    gul lök
  • 1st
    fänkål
  • 1st
    syrligt äpple
  • 3msk
    olivolja
  • 1msk
    honung
  • ½st
    citron, saften
  • salt och peppar

Så lagar du

Porchetta

1. Sätt ugnen på 140 grader.

2. Skär karrén längs med till ett 1,5 cm tjockt köttstycke, så att den kan vikas ut till en stor platta. Salta och peppra. Fördela rivet citronskal, riven vitlök, mortlade fänkålsfrön och de hackade örterna över köttet. Lägg på pancettan och rulla sedan ihop köttet från ena kortsidan till en fast rulle och bind med steksnöre.

3. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttrullen runt om så att den får stekyta. Salta och peppra. Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en termometer i köttet. Häll på vinet och ställ in mitt i ugnen. Ugnsstek tills innertemperaturen är 75°C, det tar cirka 2,5 timmar. Låt vila cirka 30 minuter. Skär i skivor och servera med skysås och fänkålssallad.

Skysås

1. Fräs den rivna vitlöken med hackade sardellfiléer i lite olivolja i en kastrull. Häll i buljongen och lägg i en kvist färsk rosmarin. Låt koka försiktigt  cirka 5 minuter. Grovriv en tomat och blanda ned i skyn. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

Fänkålssallad

1. Skär bort rotfästet och finstrimla fänkålen och lägg i iskallt vatten. Skala och skiva löken tunt och lägg lökskivorna i vattnet med fänkålen. Låt stå cirka 20 minuter. Skiva äpplet tunt.

2. Vispa ihop olivolja med citronsaft och honung, smaksätt med salt och peppar.

3. Häll av vattnet från fänkålen och löken. Blanda fänkål och lök med salladen och äpplen. Häll över dressingen och  blanda väl.       

Dela det här receptet med dina vänner!