Porchetta - rullad fläsksida med örter

Porchetta (rullad fläsksida med örter).

Publicerat:

Tillagningstid:

Fläskkött har i långa tider varit festmat i den svenska kulturen. Att grisen är ett djur som egentligen inte tillför något till ett jordbruk utan är något man har bara för matens skull har setts som en statusmarkör. Här är en festrätt med smaker från Italien. Porchettan kan göras i ugn eller på grillen sommartid men då behöver man ett rotisserie för att få den jämnt grillad.

Ingredienser

10portioner

  • 2kg
    grissida
  • 2msk
    havssalt
  • 2msk
    fänkålsfrön
  • 1msk
    svartpepparkorn
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 1dl
    finhackade färska kryddor (rosmarin, salvia, timjan)
  • ½dl
    finhackade pinjenötter
  • 2dl
    torr äppelcider

Så lagar du

1. Be din kötthandlare lossa köttet från svålen på grissidan. Börja med att skära ett rutmönster i svålen och lägg den sedan med svålsidan ner på din arbetsbänk. Strö över salt och låt stå en timme i rumstemperatur.

2. Sätt ugnen på 140 grader.

3. Mortla fänkålsfrön tillsammans med peppar och vitlöksklyftor. Hacka örterna och pinjenötter och blanda med kryddröran. Bred ut alltihop på fläsksidan och rulla sedan ihop den så tajt det bara går. Svep svålen runt rullen och knyt sedan ihop rullen så hårt du kan med steksnöre. Gör öglor och dra åt. Torka av svålen ordentligt med hushållspapper. Du kan med fördel förbereda porchettan hit dagen innan.

4. Lägg rullen i en ugnsfast form. Häll på äppelcider och tillaga tills den har en innertemperatur på 70 grader. Det tar från 2 ½ - 4 timmar beroende på tjocklek.

5. Ta ut porcettan och dra upp värmen till 250 grader. Sätt in den igen och bryn tills den fått fin färg. Det tar cirka 10 minuter. Låt svalna innan du skär den i skivor.

Tips: Porchettan smakar fint nästa dag som smörgåspålägg!

Dela det här receptet med dina vänner!