Porterkött

Porterkött.

Publicerat:

Tillagningstid:

Saftigt och mört kött som går bra att förbereda långt innan, du kan även frysa in både kött och sås efter tillagning.

Ingredienser

6portioner

  • 1,5 kg
    högrev av nötkött eller älg

Marinad

  • 4st
    vitlöksklyftor, pressade
  • 4cm
    färsk ingefära, riven
  • 1dl
    tomatpuré eller chilisås
  • 1msk
    fransk senap
  • 1st
    röd spansk peppar, skivad
  • 1dl
    soja
  • 2msk
    balsamvinäger

Till stekning

  • 1st
    gul lök, skivad
  • 1bit(ar)
    hel kanel
  • 15st
    svartpepparkorn
  • 3dl
    porter
  • ½dl
    madeira

Sås

  • stekskyn från grytan
  • 1-2 dl
    grädde valfri fetthalt men kokbar
  • salt, maizena, smör till stekning
  • till servering: vinbärsgelé, saltgurka

Så lagar du

1. Gnid in samtliga ingredienser till marinad i köttet. Låt marinera ett par timmar, gärna över natten.

2. Lägg en lergryta i blöt minst 15 minuter. Lägg ner kött och marinad, fördela lök och kryddor runt om. Häll på porter och madeira. Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader, vrid ner till 150 grader efter 30 minuter.

3. Låt grytan stå i ugnen tills köttet är så mört att det går att dra isär med en gaffel. Det tar 3 ½ -4 timmar. Vänd på köttbiten vid halva tiden. Låt köttet svalna i stekskyn, lyft upp det och dra isär det med händerna eller två gafflar.

4. Sila ner stekskyn i en kastrull (spara lite i en skål vid sidan om), tillsätt grädde och koka upp. Red av med maizena utrört i lite vatten. Smaka av med salt, peppar, madeira och gelé.

5. Fräs upp köttet i smör, häll på av stekskyn du sparade, lägg upp på fat. Servera med sås, potatisgratäng eller kokt potatis, gelé och saltgurka.

Tips: om du inte har en lergryta går det bra att använda en vanlig, ugnsfast gryta.

Dela det här receptet med dina vänner!