Pulled chicken

kycklingmacka

Publicerat:

Tillagningstid:

Modern klassiker, här i två olika tillagningsvarianter. Fyll i baguette till en rejäl kycklingmacka eller servera med dina favvotillbehör.

Ingredienser

6portioner

  • 1st
    hel kyckling, gärna ekologisk
  • ½dl
    kryddblandning, t.ex creole eller grillkrydda
  • 1dl
    barbecuesås, färdig

Valfria tillbehör

  • t.ex riven ost, tacosalsa, guacamole, grönsaker, jalapenos, baguette

Så lagar du

Tillagning i lergryta:
1. Gnid in kryddor och sås i kycklingen.

2. Lägg i blötlagd lergryta, ställ in i kall ugn. Ställ in ugnen på 250°, sänk till 175° efter 45 minuter. Stek tills köttet lossnar lätt från benen, det tar cirka 2 timmar. Ös eller vänd gärna någon gång under tiden.

3. Dra isär köttet med två gafflar eller händerna, slå stekskyn ovanpå. Du kan förbereda köttet och steka upp det i smör just innan servering. Spara då stekskyn och avsluta med att hälla den över köttet.

4. Servera som en matig macka eller tillsammans med dina favorittillbehör.

Tillagning i stekgryta:
1. Sätt ugnen på 125°.

2. Lägg kycklingen i en stekgryta. Gnid in kryddor och sås. Häll lite vatten i botten på grytan och sätt på locket.

3. Ställ in på nedersta falsen 3-4 timmar eller tills köttet lätt faller isär. Kika in några gånger under gräddningen och fyll på vatten om det behövs. Kycklingen är färdigt när köttet lätt lossnar från benen och ramlar isär när du petar på det.

4. Dra isär köttet med två gafflar eller händerna, slå stekskyn ovanpå och smaka av med salt. Du kan förbereda köttet i god tid och steka upp det i smör just innan servering. Spara då stekskyn och avsluta med att hälla den över köttet.

Tips: Du kan även använda en färdiggrillad kyckling. Bena ur och drar isär köttet, stek i smör och häll på färdig barbecuesås. 

Dela det här receptet med dina vänner!