Pumpasoppa
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1stbutternutsquash, ca 1 kg
- 2kvist(ar)färsk rosmarin
- 1sthel vitlök
- olivolja
- 1stgul lök
- 2sthönsbuljongtärningar + 8 dl vatten
- 2dlcrème fraiche
- en knivsudd riven muskotnöt
- 1dlfinriven parmesan
Tillbehör
- 3mskpumpakärnor
- 2paketbacontärningar, à 150 g
- ev lite hackad persilja
- rosmarinrosett
- bröd
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Halvera pumpan och gröp ur kärnhuset. Skär snitt likt ett rutmönster i pumpan. Lägg halvorna med den skurna sidan upp i en ugnsform. Lägg i en kvist rosmarin i hålet. Halvera vitlöken och lägg den med den skurna delen mot pumpan. Häll på lite olivolja och baka mitt i ugnen ca 1 ¼ timme tills den blir mjuk.
3. Hacka och fräs löken i olivolja i en gryta.
4. Ta bort rosmarinen och spara vitlöken från den bakade pumpan. Gröp ur pumpaköttet och tryck ut de rostade vitlöksklyftorna och blanda med lökfräset. Finriv lite muskot och låt allt fräsa några minuter. Häll på hönsbuljong och crème fraiche och koka 10 minuter. Tillsätt parmesanosten.
5. Mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt, lite vitpeppar och eventuellt lite mer muskot.
6. Tillbehör: Rosta pumpakärnorna på medelvärme i torr stekpanna. Knaperstek bacontärningarna. Servera dem till soppan.