Ramen

Ramen

Publicerat:

Tillagningstid:

Nyckeln till en bra ramen är en god buljong. Har du möjlighet att koka den själv så har du skapat de bästa förutsättningarna för ett lyckat resultat. Buljongen måste inte kokas på just kyckling – överbliven buljong från en kött- eller grönsakssoppa funkar utmärkt! Tjocka nudlar blir oftast godast.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    kycklingbröst med skinn
  • 1tsk
    smör
  • 4st
    ägg
  • 2klyfta(or)
    vitlök, finhackade
  • 1msk
    ingefära, finhackad
  • 1tsk
    neautral olja (solros eller raps)
  • 1liter
    kycklingbuljong (helst egen)
  • 2msk
    ljus soja
  • 100g
    färsk shiitake, eller 50g torkad
  • 2msk
    mirin (eller torr sherry + ½ tsk socker)
  • 800g
    udonnudlar
  • 2st
    salladslökar

Till servering

  • 1st
    röd chili eller sriracha

Så lagar du

1. Värm ugnen till 160 grader, varmluft.


2. Stek kycklingen i smör i en stekpanna tills den får lite färg. Stek färdigt i ugnen i 15–20 minuter.


3. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner äggen och koka dem i cirka 7 minuter. Ta upp och lägg i kallt vatten en stund. Skala sedan äggen och dela dem i halvor.


4. Fräs vitlöken och ingefäran i oljan i ett par minuter utan att de får färg. Häll ner buljong, soja och mirin
eller sherry och låt koka upp. Tillsätt svampen (om du använder torkad behöver den inte blötläggas först) och sjud i cirka 5 minuter.


5. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i nudlarna och låt dem sjuda i cirka 1 minut. Häll av vattnet.


6. Skär kycklingen i skivor. Strimla salladslöken. Lägg kyckling, lök och nudlar i fyra djupa skålar. Häll buljongen med svampen över och toppa med äggen. Vill du ha lite extra hetta är det gott med strimlad röd chili och lite srirachasås till. Servera direkt.

Dela det här receptet med dina vänner!