Rostad blomkål med tahinisås

Rostad blomkål med tahinisås

Publicerat:

Tillagningstid:

Heta och ljuvligt krispiga, lite sötsalta blomkålsbuketter som är beroendeframkallande! När blomkål rostas i ugnen händer något fantastiskt. Sesampastan tahini är en perfekt smakkombo till de här små godingarna. Heta och ljuvligt krispiga, lite sötsalta blomkålsbuketter som är beroendeframkallande! När blomkål rostas i ugnen händer något fantastiskt. Sesampastan tahini är en perfekt smakkombo till de här små godingarna.

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    blomkål
  • 3msk
    olivolja
  • 1-2msk
    harissa eller sambal oelek
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1tsk
    korianderfrön (malda)
  • ca 1tsk
    salt
  • nymald svartpeppar

Till garnering

  • 1kruk(or)
    mynta
  • 0,5dl
    pistagenötter eller pinjenötter

Tahinisås

  • 2dl
    smetana
  • 3msk
    tahini
  • 2klyfta(or)
    vitlök (finhackade)
  • 1st
    citron (skal och saft)
  • 1msk
    olivolja
  • salt och nymald svartpeppar

Så lagar du

Sätt ugnen på 225 grader.

  1. Bryt eller skär blomkålen i små buketter. Skala och hacka vitlöken fint.
  2. I en stor bunke blanda vitlöken med olivolja, harissa och alla kryddor. Rör om. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och extra hetta om du vill. Vänd ner blomkålen och se till att den blir helt täckt.
  3. Lägg upp blomkålen på en plåt med bakplåtspapper och sprid ut den jämnt. Rosta i ugnen i 40 minuter. Vänd någon gång under tiden så den blir jämnt rostad. Den ska ha fin färg.
  4. Blanda under tiden ihop ingredienserna till tahinisåsen och smaka av med salt och peppar. Hacka nötter och mynta.
  5. Bred ut tahinisåsen på portionstallrikar eller på ett uppläggningsfat. Strö över den nyrostade blomkålen och garnera med nötter och mynta.

Dela det här receptet med dina vänner!