Rostad vitlöksaioli

Rostad vitlöksaioli.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rostad vitlök har med djup och sötma än den råa. Det här är en underbar aioli som passar till skaldjur av alla slag, grillat kött och mycket annat.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1
    hel vitlök
  • 1tsk
    vitvinsvinäger
  • ½tsk
    salt
  • 1
    ägg
  • 2 ½-3dl
    rapsolja
  • skal och saft från ½ citron

Så lagar du

Receptet blir ca 3 dl vitlöksaioli.

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg in vitlöken i ugnen och baka den i cirka 10–15 minuter eller tills den mjuknat. Låt svalna.

3. Mixa köttet från vitlöksklyftorna med vinäger, salt och ägg. Mixa ner lite olja i taget med en stavmixer tills du har en tjock och fluffig majonnäs.

4. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

5. Servera till exempel med en svensk paella med kräftor och kantareller.

Dela det här receptet med dina vänner!