Rostade nässlor, lantägg och gravad lax med en smakrik dressing

Sallad på ett fat

Publicerat:

Nässlor har en helt otrolig skatt av näringsämnen och smakrikedom. Dessutom är den oerhört användbar i så många olika sammanhang och finns helt gratis i naturen.

Ingredienser

4portioner

  • 5 dl
    nässlor plockade och sköljda
  • 500g
    små färskpotatisar
  • 2
    salladshuvuden
  • ½
    rödlök
  • ½
    tärnad gurka
  • 200g
    gravad lax
  • 4
    ägg

Dressing

  • 2
    ägg (till dressing)
  • 1msk
    fransk senap
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • 3dl
    rapsolja
  • 1
    vitlöksklyfta
  • ½dl
    finskuren gräslök
  • salt

Så lagar du

1. Värm upp en stekpanna. Stek lite nässlor i taget i lite olivolja och salt. Lägg på en plåt och kör sedan i ugn tills krispig på 110°.

2. Tag ut och låt svalna.

3. Koka potatisen till den är mjuk i lättsaltat vatten.

4. Skär gurka i grova bitar. 

5. Koka äggen i ca. 8 min i kokande vatten. Kyl, skala och klyfta.

6. Riv salladen och skiva löken.

7. Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

8. Toppa med lax och ringla över dressing. Avsluta en riklig mängd med nässlor fördelade över hela salladen.

 

Dressing

1. Koka äggen i ca. 3 min i kokande vatten.

2. Gröp ur äggen i en matberedare. Mixa med senap, vitlök och vinäger.

3. Tillsätt olja under mixning i tunn stråle.

4. Avsluta med att röra i finskuren gräslök och smaka av med salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!